Иран екзекутира дисидент с двойно шведско и иранско гражданство

0

И ран екзекутира днес дисидента с двойно шведско и иранско гражданство Хабиб Фараджолах Чааб, осъден на смърт за тероризъм, съобщи новинарската агенция на иранската съдебна власт „Мизан“, цитирана от Франс прес, предаде БТА.

„Осъденият на смърт Хабиб Фараджолах Чааб …, ръководил терористичната група „Харакат ан Нидал“, бе екзекутиран тази рано сутрин“, уточни „Мизан“.

Фараджолах Чааб беше изправен пред съда миналата година по обвинение, че е ръководил арабска сепаратистка група, замесена в атентата през 2018 г. срещу военен парад, при който загинаха 25 души, и в още няколко бомбени нападения.

Иран съобщи през 2020 г., че иранските сили за сигурност са задържали Фараджолах Чааб в чужбина, а по-късно стана известно, че той е заловен в Турция.

Чааб беше обвинен, че е ръководил „Арабското движение за борба за освобождение на Ахваз“ (другото название на „Харакат ан Нидал“, бел. ред), което са бори за създаване на отделна държава в богатата на петрол югозападна иранска провинция Хузестан и е замисляла и извършвала „множество терористични актове“, съобщиха държавни медии.

Арабите и други малцинства отдавна твърдят, че са обект на дискриминация в Иран – нещо, което Техеран отрича, отбелязва Ройтерс.

Иран екзекутира обвинения в шпионаж Акбари

Ужасът продължава: Екзекутираха още двама души, свързани с протестите в Иран

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *