Инспекциите по труда ще проверяват организацията на работа на открито заради горещините

Високите температури наложиха промени на работното време. Прогнозите са градусите да продължат да се покачват. Днес в Русе бяха измерени 36° на сянка.

Инспекциите по труда започнаха проверки – най-вече там, където се работи на открито. И предупреждават – дългото излагане на слънце през жегата може да предизвика неразположение даже и при здрави хора, а за тези със сърдечно-съдови заболявания може да е и животозастрашаващо.

Строителните работници, които работят на открито, са сред най-застрашените при високите температури. Найден Иванов реди плочките на един от фонтаните в центъра на Русе. Започнал е по-рано, отколкото обикновено.

„Започваме в 6 сутринта до 2 часа и приключваме. До 40 градуса е добре, след това… Ние никога не сме били на климатик и затова го приемаме по-лесно“, обясни Найден Иванов – строителен работник.

И в Пловдив служителите от чистотата са с намалено работното време.

„Тъй като се очакват високи температури ще бъдем от 6 часа до 13:30, като осигуряваме междинни почивки на работниците. Те имат осигурени лични предпазни средства, шапки и лятно работно облекло“, посочи Атанаска Желязкова – организатор ОП „Чистота“.

Пътуващите в градския транспорт обаче не са толкова оптимистично настроени, когато климатикът не работи.

Инспекциите по труда в цялата страна правят проверки дали на работещите на открито, най-вече в строителството и земеделието, са осигурени необходимите условия.

„Места за почивка, които са предпазени от пряко излагане на слънчева светлина. Дали са осигурени течности за пиене и най вече вода за работещите на открито“, каза Атанас Чернаев – директор на Областна дирекция „Инспекция по труда“ – Пловдив.

Проверка на екипа ни показа, че повечето фирми са осигурили вода и шапки за хората си. Не всички обаче са са променили работното време. Строители коментираха, че сутрин не могат да започнат работа преди 7 часа, защото граждани се жалвали от шума.

„Санкциите за този вид нарушения са фиксирани в Кодекса на труда – за нарушения на здравословни и безопасни условия на труда минималната санкция е 1500 лв.“, заяви Ирена Николаева – директор на Областна дирекция „Инспекция по труда“ – Русе.

На много места в страната от утре ще бъдат обособени медицински пунктове, на които ще се раздава вода в горещите часове.

По темата работиха: Венета Николова, Даниела Василева, Златин Бояджиев

Източник: bntnews.bg