Илияна Йотова дава висока оценка за работата на Мария Габриел като външен министър

От следващия мандат на новото правителство се чака много сериозна работа, за да се затвърди името на България и в областта на външната политика. Това каза пред журналисти в Сухиндол вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея затова е много сериозен спорът кой да бъде следващ външен министър.

Имахме в редовното правителство на Кирил Петков опит за две външни политики, спомняте си, че имаше скандали между тогавашния министър-председател и неговия външен министър, нека не изпадаме в другата крайност – сега да има и лична външна политика, коментира Йотова.

Според вицепрезидента премиерът Николай Денков е направил „гаф“ с изказването си за това, че иска гласът на „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ да се чува навън и по тази причина министърът на външните работи трябва да е от техните редици.

Външната политика на България има нужда от най-голям национален консенсус, за да бъде сериозна, стабилна и да бъдем авторитетни навън, добави Йотова.

Вицепрезидентът изрази одобрение за работата на настоящия външен министър Мария Габриел. „Познавам нейната работа още като евродепутат, като еврокомисар – тя е добър външен министър“, подчерта Илияна Йотова и допълни, че изказва личното си мнение. Дори, ако стане министър-председател, тя трябва да наблюдава този ресор, каза вицепрезидентът. Смятам, че имаме нужда от много сериозна личност за външен министър, който има своите контакти в Европа. България има нужда от това да бъде подкрепяна в своите инициативи, защото имам усещането, че ставаме, за съжаление, все по-периферна страна, каза още Йотова.

Според вицепрезидента е добър сигнал идването на външния министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън у нас. Йотова изрази надежда България да участва във външнополитическия диалог не само на ниво Европейския съюз, но и на световно ниво. Винаги съм казвала, че не можем да бъдем само обект на политика, ние сме равноправен член на ЕС и трябва заедно с останалите страни да взимаме решения, а не да очакваме някой друг да ги вземе вместо нас, така че всяка една среща, всеки един контакт е добре дошъл.

Според вицепрезидента има няколко много важни задачи пред държавата и обществото до края на годината. Трябва да бъде завършен целият цикъл за присъединяването към Шенген, каза тя и изрази безпокойство, че няма никаква подготовка за присъединяването към еврозоната и липсва разяснителна кампания сред гражданите. Предстои нов доклад за върховенството на закона, не е добре България да се върне там, където е била преди години, коментира Йотова.

Вицепрезидентът участва в тържествата в Сухиндол по повод празника на общината и Деня на лозарите и винопроизводителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *