Изумително: Гигантите, които наследиха динозаврите

0

Д инозаврите несъмнено са едни от най-изумителните същества, живели някога на нашата планета. Повечето хора смятат, че след изчезването им преди приблизително 65 млн. години приключила „ерата на гигантизма“ и се появили животни, които били със значително по-скромни размери. Това твърдение не е правилно. На първо място, повечето динозаври били сравнително малки (някои били с големината на кокошки). Освен това, сред техните наследници са едни от най-огромните животни, съществували някога. Ето и няколко примера:

Бариламбда

След изчезването на динозаврите, някои бозайници увеличили значително своите размери сравнително бързо. Сред тях били т. нар. пантодонти. Най-известният представител на тази група е бариламбдата – тревопасен гигант, който обитавал западните части на Северна Америка преди 50 – 60 млн. години. Според палеонтолозите, той отчасти приличал на гигантските ленивци, които щели да се появят няколко милиона години по-късно. Теглото на бариламбдата достигало един тон, а дължината на тялото му – близо 3 метра. По това време, нито едно друго създание нямало подобни внушителни размери. Учените отбелязват, че еволюцията на бариламбдата е важен етап от развитието на бозайниците и превръщането им в господари на планетата.

Титанбоа

Преди приблизително 60 млн. години, по време на Палеоцена, едно огромно същество пълзяло из влажните блата, които се намирали на територията на днешна Колумбия. Става въпрос за титанбоата – най-голямата, най-тежката и най-дългата змия, откривана някога. Размерите ѝ били изумителни. На дължина достигала до 15 метра, а теглото ѝ надхвърляло един тон. Тя се хранела предимно с риби, костенурки и крокодили. Експертите смятат, че основните причини за гигантските размери на титанбоата са две: липсата на други големи животни, които да представляват заплаха за нея и горещината (змиите се нуждаят от нея, за да регулират телесната си температура. По време на Палеоцена, Земята била гореща и влажна, което осигурявало отлични условия за растежа на тези отдавна изчезнали влечуги).

Бариназух

Крокодилите са едни от най-древните същества, които все още обитават нашата планета. Те се появили към края на периода Триас (преди около 200 млн. години) и преживели истински разцвет през Юра и Креда. По това време, 12-метровите саркозухи и дейнозухи редовно ловували динозаври. Много по-късно, преди приблизително 13 млн. години, далечният роднина на съвременните каймани, наречен пурузавър, на свой ред се хранел с костенурки край бреговете на Южна Америка. Какво е общото между тези хищници? Всички те дебнели своите жертви от засада, криейки се във водни басейни. Не такова било поведението на бариназуха – огромен крокодил, фосили от който са открити на територията на Аржентина, Перу и Венецуела. Описан за пръв път през 2007 г., според археолозите този вид се появил по време на периода Креда, като изчезването на динозаврите дало силен тласък на еволюцията му. Той дебнел плячката си на сушата, като я разкъсвал с острите си зъби (те приличали повече на тези на месоядните динозаври, отколкото на останалите крокодили). Въпреки че не е най-големият крокодил, съществувал някога, тялото на бариназуха достигало на дължина до 4 метра, а теглото му било около тон и половина.

Мегалания

Преди около 40 000 години, континентът Австралия бил обитаван от един свиреп хищник с впечатляващи размери. Става въпрос за мегаланията. Учените смятат, че това влечуго било предшественик на комодския варан. До ден днешен не е открит пълен скелет на въпросното създание, което прави определянето на точните му размери изключително сложна задача. Повечето експерти смятат, че дължината му била между 5 и 7 м., а теглото му надхвърляло 600 кг. Според някои по-нови проучвания, обаче, видът всъщност имал максимална дължина от 4,5 м. и тежал не повече от 330 кг. Това, което се знае със сигурност, е, че мегаланията била страховит хищник, разполагащ с остри и извити зъби. Любопитна подробност е, че според редица изследователи захапката на тези животни била отровна.

Слонска птица

Гигантският епиорнис, известен и с името слонска птица (или воромпатра) е една от най-огромните птици, съществували някога. Теглото ѝ надхвърляло 450 кг., а на височина достигала впечатляващите 3 м. Яйцата, които тя снасяла, тежали по около 9 кг. Учените предполагат, че единствената по-едра птица била Dromornis stirtoni, но категорични доказателства в подкрепа на това твърдение липсват. Гигантският епиорнис се срещал единствено на остров Мадагаскар, но изчезнал в края на XVI или началото на XVII в. Експертите подчертават, че основните причини за това били две: климатичните промени и хората, които ловували тези птици.

Син кит

Знаете ли кое е най-голямото животно, съществувало някога? Отговорът на този въпрос е синият кит – един истински гигант, който и до ден днешен обитава световните океани. Той е по-масивен от всички динозаври, познати на археолозите. Теглото му достига 200 тона, а дължината му е около 30 – 33 м. Храни се с дребни животни, наречени крил. Китовете първоначално били сравнително малки, но преди около 3,6 млн. години техните размери започнали да се увеличават значително. Учените смятат, че това било свързано с огромните праисторически акули, наречени мегалодони (те били дълги 18 м. и тежали приблизително 60 тона). Предполага се, че именно по това време въпросните хищници започнали да изчезват. Фактът, че китовете все още съществуват, навежда експертите на мисълта, че тяхната еволюция все още не е приключила и е напълно възможно някой ден да станат още по-големи. Смята се, че в наши дни има между 5000 и 6000 сини кита.

Още от автора:

САЩ срещу Китай – новата космическа надпревара

Кафето – напитката, която промени света

Масови екзекуции, смъртоносен студ и апокалиптични разрушения: Непознатата история на Корейската война

Сектата „Райски порти“: Масовото самоубийство на поклонниците на „Стар Трек“

Най-странните медицински практики в Древен Рим

Новият крал на Великобритания и церемонията, която светът очаква с нетърпение

Жената, която се опълчи на нацистите и спаси стотици хора от сигурна смърт

Наистина ли използваме едва 10 процента от мозъка си

Между фактите и легендите – истинската история на крал Артур

Изборите в Турция наближават – ще успее ли Ердоган да остане на власт

Истината зад легендата – какво знаем за предателството на Юда

„Сакро Боско“: Градината, която ще ви ужаси

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *