Изслушаха изпълнителния директор на TikTok в американския Конгрес

Предизвикателство пред сигурността в Европа и Съединените щати се оказва приложението TikTok. Затова и днес главният изпълнителен директор на социалната мрежа беше изслушан в американския конгрес.

Американското разузнаване твърди, че TikTok е заплаха за сигурността, защото китайските власти имат достъп до личните данни на потребителите. Редица европейски институции също забраниха на служителите си да ползват приложението. Шоу Цзъ Чу увери, че платформата не шпионира.

„TikTok ни наблюдава всички и китайската комунистическа партия използва това като инструмент да манипулира Америка“.

„Платформата ви трябва да бъде забранена, знаем, че много от вашите служители докладват директно на Пекин, TikTok засяга и нашите деца и може да ги постави в риск, TikTok е голяма заплаха за чуждо влияние в американския начин на живот“.

Това бяха част от обвиненията на председателката на комисията. Роденият в Сингапур 40-годишен висш мениджър на мрежата увери, че китайската компания-майка на TikTok – ByteDance не е под контрола на комунистическата партия, че трима от петчленния борд са американци, че платформата не е достъпна в Китай и протестира срещу обвинението, че мрежата му шпионира американци .

Централите ни са в Сингапур и Лос Анджелис, каза в своя защита изпълнителният директор Шоу Цзъ Чу.

„Имаме над 150 милиона американци, които обичат нашата платформа. Носим отговорност да ги защитаваме и поемам ангажимент към тях. Първо – сигурността на тийейджърите е топ приоритет за нас. Второ – ще защитаваме данните на американските потребители от нежелан чужд достъп. Трето – TikTok е място за свободно изразяване и няма да бъде манипулиран от което и да е правителство. И четвърто – ще бъдем прозрачни и ще дадем достъп на трета независима страна за мониторинг“.

TikTok вече е забранен в Канада, в европейските институции и ще бъде блокиран в британския парламент.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *