Израел: „Хамас“ пречи на евакуацията на болни бебета

13

И зраел все още се опитва да „улесни и подпомогне“ евакуацията на неизвестен брой бебета от болница „Ал-Шифа“, но „намесата“ на „Хамас“ я възпрепятства, заяви говорителят на ЦАХАЛ Ричард Хехт.

„Опитваме се да намерим решение, може би чрез трета страна. Опитваме се да придвижим нещата напред, каза той пред репортери.

Израел отваря директен коридор за евакуация от болницата „Аш Шифа“

Полковник Хехт заяви, че 300 литра гориво, доставени от ЦАХАЛ снощи на място в близост до болницата, все още не са прибрани. Той отново заяви, че предположението е, че „Хамас“ е попречила на доставката.

Той заяви, че ако горивото бъде доставено, то ще позволи на болницата да пусне инкубатори (макар да призна, че не знае колко електроенергия ще произведат 300 литра гориво).

Ожесточени сражения: Ситуацията край най-голямата болница в ивицата Газа е отчайваща

„Ако това не се случи, тогава ще трябва да видим как ще се развие нощта. Но в крайна сметка, за да можем да помогнем или да съдействаме, е необходимо някой от другата страна да бъде част от това“, каза той.

„За съжаление, единственото нещо, което стои между болница „Шифа“ и горивото, от което се нуждае, е „Хамас“, каза той.

Болница „Ал Шифа“ в Газа спря работа, бебе почина в кувьоз

Полковник Хехт добави, че ЦАХАЛ „се приближава“ към „Хамас“ и вижда, че командването и контролът на групировката са силно засегнати.

Европейският съюз осъди днес използването от палестинската ислямистка групировка „Хамас“ на „болници и цивилни“ в ивицата Газа „като живи щитове“ и същевременно призова Израел за „максимална сдържаност“, за да защити цивилните в продължаващата война, предаде Франс прес.

„Европейският съюз е сериозно обезпокоен от влошаващата се хуманитарна криза в Газа“, каза Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, в изявление.

Източник: vesti.bg