Израел удари линейка, пълен шок в СЗО

79

Р ъководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус каза, че е „напълно шокиран“ от израелския удар върху линейка близо до най-голямата болница в Газа.

Множество тела лежат до повредена линейка пред болницата „Ал-Шифа“ в град Газа, която е препълнена с цивилни, търсещи убежище от израелските бомбардировки, както и с ранени, предава АФП.

Гебрейесус каза, че е „напълно шокиран от съобщенията за атаки срещу линейки, евакуиращи пациенти близо до болница „Ал-Шифа“ в Газа, водещи до смъртни случаи, наранявания и щети“.

Тежки сражения, експлозиви колкото „две атомни бомби“ над Газа

„Ние повтаряме: пациентите, здравните работници, съоръженията и линейките трябва да бъдат защитени по всяко време. Винаги“, категоричен е Гебрейесус.

Израелската армия призна, че е нанесла въздушен удар върху „линейка, която е идентифицирана от силите като използвана от терористична клетка на „Хамас“ в непосредствена близост до тяхната позиция в бойната зона“.

Извършват ли израелци военни престъпления в Газа, могат ли да ги накажат

„Редица терористични агенти на Хамас бяха убити при удара“, се казва още в изявлението.

Говорителят на израелската армия Ричард Хехт заяви пред журналисти, че „има ситуации, в които те използват цивилни превозни средства, за да превозват терористи“.

„Ние не стреляме по линейки и болници, ако знаем, че в тях има само цивилни“, подчерта Хехт.

Министерството на здравеопазването на Газа, контролирано от „Хамас“, обяви, че „няколко граждани са били убити и десетки ранени при израелски удар на входа на болница „Ал-Шифа“.

Лин Хейстингс, хуманитарен координатор на ООН за палестинските територии, изрази тревога, тъй като пациентите се евакуират, за да намерят безопасност“.

Легловата база „Ал-Шифа“ е заета на 164% според СЗО, като недостигът на гориво за генераторите заради блокадата на Израел „рискува живота“ на пациентите.

Около 16 болници в Газа вече не функционират поради пораженията от израелските бомбардировки и липса на гориво.

Източник: vesti.bg