Израел превръща тунелите на „Хамас“ в „зони на смъртта“

5

И зраелската армия обяви, че е приключила с обкръжаването на град Газа в ивицата Газа.

Това се случва една седмица след началото на сухопътните операции на израелските сили в палестинската територия.

„Нашите военни приключиха с обкръжаването на град Газа, център на терористичната организация „Хамас“, обяви говорителят на израелските сили Даниел Хагари. 

„Понятието „прекратяване на огъня“ не се обсъжда. Силите за отбрана на Израел водят война, за да унищожат „Хамас“, подчерта говорителят.

Междувременно израелски военни инженери започнаха с разрушаването на тунели на „Хамас“ в части от ивицата Газа, които са преминали под контрола на армията в резултат на сухопътната операция. За унищожаването на тунелите се използват различни видове роботи и експлозиви.

Военните унищожават тунелите, заедно с укриващите се в тях хора и взривни капани.

Извършват ли израелци военни престъпления в Газа, могат ли да ги накажат

Досега са унищожени около 100 тунела, без да се включват тези, които са били бомбардирани при израелските въздушни удари.

Високопоставен израелски офицер заяви, че армията унищожава входовете на подземните коридори и маршрутите, водещи по-нататък, превръщайки тунелите в „зони на смъртта“.

Влажни, тъмни, ужасяващи и клаустрофобични: Журналист описва тунелите на „Хамас“

Генерал Яир Голан, бивш заместник-командир на израелските отбранителни сили, описва тунелите на „Хамас“ като място, в което израелските войски не трябва да влизат при никакви обстоятелства. По думите му, задачата е да се открият входовете на тунелите и да се блокират или да се пусне димна завеса под земята, за да се принуди врагът да излезе.

„Днес израелската армия разполага с всички възможности за ефективно справяне с тунелите. Тя разполага с всички необходими знания и ресурси. Ако „Хамас“ остане в тунелите, те ще се превърнат в смъртоносен капан“, заяви генералът.

Вижте митичните тунели на „Хамас“

В армията разговорно наричат тунелите, построени от „Хамас“ през последните 15 години, „метрото на Газа“.

Те образуват огромен лабиринт, в който се съхраняват ракети, оръжия и боеприпаси, а също така дават възможност на бойците да се придвижват незабелязано. Израелските военни твърдят също, че в тях се намират важни командни и контролни центрове на „Хамас“.

Източник: vesti.bg