Израел обяви 4-часов „прозорец“ за евакуация от южната част на ивицата Газа

2

И зраелската армия дава нов „прозорец“ на цивилните в ивицата Газа да се преместят в южната част на палестинския анклав, предаде ДПА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха, че ще разрешат движението по пътя към южната част на територията между 10 ч. и 14 ч. (08 ч. и 12 ч. по Гринуич), съобщи говорител на израелската армия в платформата „Екс“.

„Чакахме смъртта всяка секунда“: Още 19 българи от ивицата Газа се прибраха у нас

Армията публикува и карта, на която е показан пътят, по който може да се извърши придвижването. В публикуваното съобщение се казва на арабски език: „Ако ви е грижа за вас и близките ви, тръгнете на юг, следвайки нашите инструкции“.

Говорителят призова хората да се възползват от новата възможност и да се отправят на юг в името на собствената си безопасност.

Миналия уикенд военните започнаха нова фаза от войната срещу ислямисткото движение „Хамас“, което управлява ивицата Газа, и разшириха сухопътните си операции.

„Хамас“ спря евакуацията на чужденци и двойни граждани от Газа към Египет

Израелската армия вече няколко пъти призова хората в северната част на Газа да се преместят на юг. По данни на военните най-малко 700 000 души вече са го направили.

Според оценки на ООН в ивицата Газа има 1,4 милиона вътрешно разселени лица. В гъстонаселената ивица Газа живеят повече от 2,2 милиона души.

Източник: vesti.bg