Израел: Необходими са няколко месеца, за да бъде победен „Хамас“

10

И зраелският министър на отбраната Йоав Галант каза на гостуващия съветник по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, че ще са необходими няколко месеца, за да бъде победена палестинската групировка „Хамас“ в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Галант заяви, че в продължение на повече от десетилетие „Хамас“ е изграждала „инфраструктура под земята и над земята“ и за унищожаването на ислямистката групировка „ще е необходим дълъг период от време – това ще продължи повече от няколко месеца, но ние ще победим и ще ги унищожим“.

Хания: Всеки план за следвоенна Газа, който не включва „Хамас“, е заблуда

Двамата обсъдиха и необходимостта от връщане на израелците в домовете им в близост до границата с Ливан, след като десетки хиляди хора бяха разселени поради боевете с подкрепяното от Иран движение „Хизбула“, се казва в изявление на канцеларията на Галант.

Израелските военни са разпространили листовки в ивицата Газа, в които предлагат пари срещу информация за командири на „Хамас“, предаде ДПА, като се позова на изявления на очевидци.

Израел: Ще продължим войната с „Хамас“, независимо от тов

Военните предлагат 400 000 щатски долара за информация за лидера на „Хамас“ Яхия Синуар, 300 000 щатски долара за неговия брат Мохамед Синуар и 100 000 щатски долара за военния ръководител на палестинската ислямистка групировка Мохамед Дейф.

Израелските военни планират да ликвидират цялото ръководство на „Хамас“ в ивицата Газа след нападението срещу Израел на 7 октомври, отбелязва ДПА.

Джейк Съливан е разговарял по време на посещението си в Израел с израелски представители за евентуално преминаване от високоинтензивни към „по-нискоинтензивни военни операции“ в Газа, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Нетаняху: Нищо няма да ни спре, ще продължим до победата

Той е разговарял за възможната промяна на интензивността на бойните действия „в близко бъдеще, но не искам да определям срока кога това ще стане“, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби пред репортери на редовния брифинг за медиите.

Кърби не уточни в какво ще се изразяват военни действия с ниска интензивност.

Израел ще води войната срещу палестинското движение „Хамас“ „до пълна победа“, заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху пред Джейк Съливан, съобщи премиерската канцелария, цитирана от Ройтерс.

„Хамас“: Преговарящите водят сериозни разговори за примирие в Газа

По думите на Нетаняху той е обсъдил със Съливан регионалните заплахи, включително тези, произтичащи от ирански съюзници като шиитското движение „Хизбула“ в Ливан и шиитските бунтовници хуси в Йемен, а също и връщането у дома на заложниците, държани от „Хамас“, и продължаването на хуманитарната помощ за гражданското население в Газа.

„Казах на нашите американски приятели: нашите героични воини не са паднали напразно. Голямата болка от тяхната загуба ни прави още по-решени от всякога да се бием до унищожаването на „Хамас“ – до пълна победа, се казва в съобщението на премиерската канцелария.

Източник: vesti.bg