Израелски удари извадиха от строя летището в Дамаск

4

И зраелски въздушни удари направиха летището в Дамаск неработоспособно само няколко часа, след като полетите бяха възобновени след подобна атака миналия месец, съобщи наблюдател на войната, като за атаката съобщиха и държавните медии.

„В неделя следобед израелски военни самолети извършиха нов удар, насочен срещу международното летище в Дамаск… и отново го извадиха от строя“, заяви базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.

„Хамас“ освободи трета група заложници в Газа в рамките на споразумението за примирие

От там заявиха, че атаката е била насочена към пистите и съобщиха за звук от експлозия откъм военното летище в района на Мазех от другата страна на Дамаск.

Един офицер и двама други служители са били ранени при удара, който е бил насочен към „база на силите за противовъздушна отбрана в района на Мазех“, добави по-късно Обсерваторията.

Военен източник в изявление, предадено от държавната информационна агенция САНА, че около 16:50 ч. (13:50 GMT) „ционисткият враг е извършил въздушна атака с ракети откъм окупираните сирийски Голан“.

Нападението е било насочено срещу „международното летище в Дамаск и някои точки в околностите на Дамаск“, като е извадило летището от строя и е причинило „някои материални загуби“, се казва в съобщението.

Противовъздушната отбрана е „унищожила повечето“ от ракетите, се казва още в изявлението.

От началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Израел е нанесъл стотици въздушни удари по северната си съседка, насочени предимно срещу подкрепяни от Иран сили и бойци на ливанската организация „Хизбула“, както и срещу позиции на сирийската армия.

Но след началото на войната между Израел и „Хамас“, съюзник на „Хизбула“, на 7 октомври нападенията се засилиха.

Израелските удари по летището в Дамаск и летището в Алепо в северната част на страната на 12 октомври и 22 октомври извадиха от строя и двете съоръжения.

Две бюра за продажба на билети в столицата съобщиха на АФП, че полетите от Дамаск са възобновени на 26 ноември, а местните медии също съобщиха за възобновяването, но властите все още не са направили официално съобщение.

След ударите на 22 октомври полетите бяха пренасочени към Латакия на западното крайбрежие.

Израел рядко коментира отделни удари, насочени срещу Сирия, но многократно е заявявал, че няма да позволи на заклетия си враг Иран, който подкрепя правителството на президента Башар Асад, да разшири присъствието си там.

Източник: vesti.bg