Израелската армия публикува карта с безопасни зони в Газа

0

И зраелската армия публикува карта с безопасни зони в ивицата Газа. Това става броени часове след края на прекратяването на огъня, предаде Ройтерс.

Целта е местните жители да могат да се ориентират по-добре и да се евакуират. Инструкциите са написани на арабски език.

Нетаняху: Хамас не освободи всички жени заложници, както беше договорено

В четвъртък, по време на третото си посещение в Израел от началото на войната на 7 октомври, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да не допусне в южната част на ивицата Газа повторение на тежките човешки загуби по време на военната кампания в северната част от палестинската територия, отбелязва Ройтерс.

Източник: AP/БТА

Израелската армия също така разпръсна в южната част на ивицата Газа листовки с призив към хората, живеещи източно от Хан Юнис, да напуснат домовете си, съобщи АП. В посланието се предупреждава, че градът е „опасна военна зона“.

NYT: Израел е знаел за нападението на „Хамас“ преди година

Източник: AP/БТА

Над ивицата Газа се издига дим, след като Израел нанесе удари в палестинската територия след изтичането на срока на временното примирие в 7 ч. днес (и българско време). Властите в Газа, контролирана от „Хамас“, съобщиха за 32 убити при тези атаки – данни, които не са потвърдени по независим път.

Източник: AP/БТА

Катар потвърди, че преговорите с негово посредничество за възобновяване на споразумението за прекратяване на огъня продължават. Израелските бомбардировки в ивицата Газа усложняват дипломатическия процес, каза в изявление катарското министерство на външните работи.

Сирени за въздушна тревога в израелски райони до Газа час преди края на примирието

„Хамас“ от своя страна обвини Израел, че носи отговорност за възобновяването на войната. В изявлението се твърди, че той е отхвърлил всички предложения на палестинското ислямистко движение да освободи още от затворниците, които взе при атаката си в Израел на 7 октомври.

Източник: AP/БТА

Военното крило на радикалната палестинска групировка „Ислямски джихад“ междувременно обяви, че е атакувало израелски градове тази сутрин в отговор на „престъпленията срещу нашия народ“.

Източник: vesti.bg