Изненада! Най-големият водопад в света е под водата

0

З наете ли, че най-големият водопад в света се намира под вода. Най-високият водопад на Земята се извисява на цели 3,5 км. и в сравнение с него най-високият водопад на сушата – Анхел Фолс – бледнее.  

Къде се намира този подводен гигант? 

Най-високият водопад се нарича “Катаракта” на Датския проток и се намира под Датския проток между Гренландия и Исландия.  

На това място водата пада от Гренландско море в Ирмингерско море в продължение на повече от 3 километра, като височината на този водопад е три пъти по-голяма от височината на емблематичния и обявен за най-висок водопад Анхел във Венецуела.  

Водопадът е и невероятно широк, простира се на 160 километра и всяка секунда потапя около 5 милиона кубични метра вода. 

Сгушен дълбоко под повърхността на океана, “Катаракта” е открит през 1989 г. 

Знаем, че сигурно се чудите как се появява подводен водопад – в крайна сметка как водата „пада“ под водата? 

Според Националната агенция за океански и атмосферни изследвания всичко това е свързано с температурата на водата. Студената вода е по-плътна от топлата и затова, когато мразовитата, течаща на юг вода от Скандинавските морета се срещне с по-меката и топла вода на море Ирмингер, тя потъва. По-студената и по-плътна вода се спуска под по-топлата и се стича до морското дъно, като създава чудовищен водопад. 

За съжаление глобалното затопляне може да навреди на природния феномен. Тъй като изменението на климата продължава да се засилва, океаните стават все по-топли и има по-голям приток на сладка вода, както и по-малко образуване на морски лед. Всичко това води до намаляване на обема на студената, плътна вода. 

„Добър пример за това е каталунското крайбрежие, където климатичните промени водят  до отслабване на този океанографски процес, който има решаващо значение за регулирането на климата и оказва голямо влияние върху дълбочинните екосистеми„, казва в проф. Анна Санчес-Видал, която ръководи експедиция за изследване на “Катаракта” в Датския проток. 

По темата

Източник: vesti.bg