Изкуствен интелект е вече е написал стотици книги

0

Д оста от най-запалените любители на книгите вероятно вече са прочели поне по едно заглавие, което е написано от изкуствен интелект, или той е „съавтор“. Има голям ръст на книгите, които се продават в интернет и са дело на умни алгоритми, съобщава Engadget.

„Хората могат да правят цели кариери от това. Идеята всеки да напише книга вече не изглежда невъзможна“, коментира пред Reuters Брет Шиклер, търговец и от скоро нов автор с публикувана детска книга в онлайн магазина на Amazon.

Според данни на агенцията нашумелият умен алгоритъм ChatGPT вече е написан като съавтор на над 200 книги в магазина на Amazon. Реалният брой вероятно е много по-голям, тъй като онлайн хипермаркетът няма изискване за задължително споменаване, ако умен алгоритъм е участвал в писането на дадена книга.

Изкуственият интелект вече е и в телефонните измами

Вече могат да се намерят стотици заглавия в най-различни жанрове, които малко или изцяло са написани от изкуствен интелект. „Трябва да се притесняваме от това, тъй като такива книги ще наводнят пазара и много автори ще останат без работа. Трябва да има прозрачност от авторите и платформите как са създадени книгите или ще се окажем с голям брой нискокачествени заглавия“, коментира Мари Расенбергер, изпълнителен директор на американската Гилдия на авторите.

Има и спорове доколко е етично да се използва изкуствен интелект в писането на книги, особено, ако това не бъде казано ясно. Вече имаше и не една дискусия кой носи авторските права в такива ситуации. Някои съдилища отсъдиха, че изкуственият интелект не може да притежава авторски права, въпреки че е създател на нещо. Затова има и призиви да се направят промени в законодателството и по-ясни дефиниции.

Също така е спорно кой може да бъде смятан за автор. Дали човекът, който е въвел указанията в алгоритъма каква история да напише, с какви герои и каква цел, или самият изкуствен интелект, който след това е създал целия текст по тези указания. Човекът след това също може да редактира текста.

Мъск иска да направи конкурент на ChatGPT

Мъск отрече, че иска да продава част от Twitter

Има и друг проблем – ботовете като ChatGPT, са обучени чрез вече създадено съдържание, което адаптират. Затова могат да бъдат обвинени в плагиатство. Или пък значително да изкривят факти и да си измислят несъществуващи казуси, които да представят като реални. Все още обаче няма никакви регулации в тази сфера и компаниите и хората трябва сами да преценяват границите.

Мъск спечели делото, което трябваше да загуби

Хората може да са по-истински онлайн

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *