Извършва ли Израел военни престъпления в Газа

3

Н ай-висшият орган за правата на човека в ООН, цитирайки „големия брой цивилни жертви“ и „мащаба на разрушенията“, обяви, че има „сериозни опасения, че това са непропорционални атаки, които могат да се равняват на военни престъпления“.

Службата на ООН по правата на човека заяви, че израелската въздушна атака срещу бежанския лагер „Джабалия“ в Газа може да се равнява на военно престъпление, на фона на нарастващия ужас от нарастващия брой цивилни, убити в продължилата почти месец война.

Лагерът, в гъсто населена част на град Газа, беше ударен от ракета във вторник, оставила огромен кратер сред бомбардирани сгради, преди да бъде атакуван отново в сряда.

Влажни, тъмни, ужасяващи и клаустрофобични: Журналист описва тунелите на „Хамас“

Израел обяви, че атаката е била насочена срещу командир на „Хамас“.

„Като се има предвид големият брой цивилни жертви и мащабът на разрушенията след израелските въздушни удари срещу бежанския лагер Джабалия, ние имаме сериозни опасения, че това са непропорционални атаки, които биха могли да се равняват на военни престъпления“, съобщиха от Службата на върховния комисар на ООН за човешките права.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш „е ужасен от ескалиращото насилие в Газа“,посочи неговият говорител Стефан Дюжарик.

Това включва „убийството на палестинци, включително жени и деца, при израелски въздушни удари в жилищни райони на гъсто населения бежански лагер „Джабалия“, добави Дюжарик.

„Газа се превръща в масов гроб“: Анджелина Джоли разкритикува действията на Израел

Агенцията на ООН за децата към УНИЦЕФ описа атаките като „ужасяващи“.

ООН също посочи, че Израел може да извършва военно престъпление с „колективно наказание“ чрез обсадата си на територията на Газа. Международният комитет на Червения кръст се съгласи.

„Инструкциите, издадени от израелските власти за населението на град Газа незабавно да напусне домовете си, заедно с пълната обсада, като изрично им се отказва храна, вода и електричество, не са съвместими с международното хуманитарно право“, предупредиха от организацията.

„Терористите стреляха, докато не им свършиха куршумите“

„Амнести интернешънъл“ обяви, че е „документирала незаконни израелски атаки, включително безразборни такива, които са причинили масови цивилни жертви и трябва да бъдат разследвани като военни престъпления“.

Хюман Райтс Уоч посочи, че „множество военни престъпления са били и продължават да бъдат извършени в Израел и Палестина, със сериозни опасения, че израелските сили и палестинските въоръжени групировки извършват незаконни безразборни атаки, нанасяйки вреда на цивилни“.

Израел не е ратифицирал определени протоколи в Женевската конвенция, обхващащи области като „колективни наказания“, но тези разпоредби се считат за влезли в обичайното международно право и следователно задължителни за всички държави.

По същество убийствата на над 1400 души и отвличането на стотици цивилни от „Хамас“, както и ракетните атаки срещу израелски градове, също могат да се окачествят като военни престъпления.

Израел отхвърли обвиненията, посочвайки, че „Хамас“ умишлено използва цивилни зони, за да скрие командни постове и арсенали, с които атакува израелски цивилни.

Израелската армия съобщи, че при удара срещу „Джабалия“ във вторник е убил командира на батальон на „Хамас“ Ибрахим Биари и е разрушил подземен тунелен комплекс.

Армейският говорител подполковник Ричард Хехт описа Бихари като „мишена с висока стойност“, един от хората организирали атаките от 7 октомври срещу Израел, и оттогава „надзирава бойните усилия на „Хамас“ в Северна Газа“.

„Нашата война не е срещу народа на Газа“, посочи Хект: „Палестинският народ заслужава мир и безопасност. Вместо това той е експлоатиран като щит.“

Източник: vesti.bg