Изведоха убиеца на Милен Цветков от дома му

37

Е кипи на полицията и Главна дирекция “Охрана” изведоха Кристиан Николов от дома му. Там той изтърпяваше домашния си арест, предаде NOVA.

Днес върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди осъдителната присъда на Кристиан Николов, подсъдим за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Това съобщи пред БТА адвокатът на близките на журналиста Менко Менков. 

„Това е един много голям успех за нас, като защитници, и за Прокуратурата, която се осмели да повдигне обвинение за умишлено престъпление. Не ми е известно друго такова съдебно решение за последните 33 години, така че това е сериозен пробив по отношение на формата на вината. До този момент държавното обвинение нямаше практика да повдига такова при условията на евентуален умисъл и при това положение съдът нямаше възможност да произнася подобни решения. Затова прави чест на наблюдаващите прокурори, че се осмелиха да повдигнат обвинения. КС изменя присъдата и второинстанционното решение и го признава за виновен за това, че е извършил деянието при евентуален умисъл с оглед употребата на няколко вида наркотици и това, че скоростта е превишена два пъти. Освен това, има и липса на спирачен път”, коментира пред NOVA адвокатът на семейството на Милен Цветков Менко Менков.

Кристиан Николов пред съда: Моля за снизходителност

Според решението на съда, престъплението е извършено при евентуален умисъл и затова Николов получава окончателно девет години лишаване от свобода. 

Присъдата влиза в сила от днес, а от нея ще бъде приспаднато времето на ареста му. 

С решението си от днес ВКС потвърждава присъдата на предната инстанция. На 1 декември 2022 г. Софийският апелативен съд също потвърди, постановената от Софийския градски съд, присъда на Николов от девет години затвор и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 10 години.

Отложиха делото за смъртта на Милен Цветков, обвиняемият е с COVID-19

В решението си от днес, за разлика от първите две инстанции, върховните съдии записаха, че престъплението е извършено при евентуален умисъл. Пред ВКС прокуратурата поиска формата на вина да се промени в „евентуален умисъл“, а не по „непредпазливост“, както смятаха първите две инстанции.

Инцидентът, при който загина Милен Цветков се случи навръх Великден през 2020 година. По делото стана известно, че младежът е шофирал с двойно превишена скорост над ограничението, както и че в кръвта му е имало наличие на наркотици.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *