Идват ли новите синтетични социални мрежи

0

Г енеративният изкуствен интелект напредва със своето развитие и вече има множество негови разновидности. ChatGPT може да говори, а Meta пусна платформа, в която чатботовете ще могат да имат различни персонажи и характери. Според анализ на изданието Platformer, виждаме първите стъпки от формирането на новото поколение социални мрежи.

Това ще са т.нар. синтетични социални мрежи. В тях изкуственият интелект ще има основна роля и ще промени представите на хората за това как използват този тип платформи.

ChatGPT вече има пет различни гласа, които звучат впечатляващо реалистично, а е едва първата им версия. Няма да е нужно много време, за да могат да пресъздават емоции, различна тоналност на изказванията и нюанси.

AI ще се намеси и в любовта и връзките на хората

Паралелно с това се развиват и другите умения на изкуствения интелект – аналитичност, разпознаване и спазване на контекста на разговора, справяне с естествен изказ, жаргон и т.н. Следващите стъпки изглеждат логични – ботовете ще опознават потребителя, неговите предпочитания, навици, история и т.н. В комбинация с изкуствения интелект ще може да бъде създаден „синтетичен компаньон“, който да е едновременно асистент, помощник, съветник, консултант и дори приятел на потребителя.

Друга възможност е обединяването на множество такива ботове в голяма социална мрежа. Те ще са достъпни за хората, ще помагат за намиране на отговор на общи проблеми и дискусии.

Мъск за имплантите: Ще намалят риска от AI

Зукърбърг иска да излекува всички болести

Технологията ще е от полза и в много сфери на обществото, икономиката, бизнеса, забавленията. Всичко това вече е възможно в обозримо бъдеще, а не е част от дългосрочни футуристични прогнози. Изкуственият интелект ще се развива все по-бързо и тези новости ще навлизат постепенно през следващите не само години, но и месеци.

40% от служителите трябва да научат нови умения

AI на Microsoft може да генерира протеини

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg