Знаците на здравия разум: Как да разпознаем, че сме психично устойчиви

0

Д оброто психично здраве е от изключителна важност за нашето общо благополучие и качество на живот. Всеки от нас се сблъсква в ежедневието си със стрес и предизвикателства, но има няколко ключови признака, които показват, че имаме добри психическа устойчивост и здраве. В следващите абзаци ще разгледаме някои от тези признаци.

  • Първият признак на добро психично здраве е способността да се справяме с емоционалните предизвикателства.
Източник: iStock/Getty Images

Хората с добро психическо здраве са в състояние да разпознаят, приемат и обработват своите емоции конструктивно. Те не са подложени на внезапни промени в настроението и не позволяват на емоциите да ги контролират напълно. Всички имаме такива приятели или познати, които завладени от моментен гняв, например, се превръщат в други хора и нямат власт над поведението си.

  • Вторият признак е усещането за смисъл и цел в живота.

Хората с добро психическо здраве разбират своите цели и имат ясна представа за смисъла на това, което правят. Те са мотивирани и насочени към постигането на нещо, което е важно за тях. Те също така са способни да се адаптират към промените и това да намерят смисъл в по-трудни периоди.

  • Третият признак са качествените междуличностни взаимоотношения.

Хората с добро психическо здраве са способни да създават и поддържат здрави взаимоотношения с другите. Те са емпатични и разбират нуждите и емоциите на околните. Знаят как да изразяват своите чувства и да се ангажират активно в комуникацията. Обикновено са добри слушатели, знаят кога и какво да кажат и показват уважение към останалите.

Източник: iStock/Getty Images
  • Четвъртият признак е способността за справяне със стрес.

Хората с добро психическо здраве често използват ефективни стратегии за справяне със стрес. Те знаят как да се успокоят, да отделят време за себе си и да се занимават с дейности, които им доставят удоволствие. Също така, те са гъвкави и адаптивни, когато се сблъскат с предизвикателства и промени.

  • Петият признак е позитивната самооценка.

Хората с добро психическо здраве имат реалистична и позитивна самооценка. Те приемат себе си със своите слабости и грешки, без това да влияе отрицателно на цялостната им самооценка. Вместо това, се фокусират върху своите силни страни и успехи, като в същото време са готови да се развиват и растат, работейки върху негативите си, за да се превръщат в по-добра версия на себе си с всеки изминал ден.

  • Шестият признак е гъвкавостта и приспособимостта.

Хората с добро психическо здраве се справят добре с промените в живота. Те са отворени към нови идеи и преживявания и са способни да се адаптират към непознати обстоятелства и условия. Тази хора се справят с неизвестността и не се отказват лесно.

  • Седмият признак е увереността и самостоятелността.

Хората с добро психическо здраве проявяват увереност при вземането на решения и постигането на целите си. Те вярват в своите възможности и са готови да се ангажират с трудности, за да постигнат желаните резултати. Не се страхуват от това нещата да се случат извън плана, защото знаят, че ще се справят по един или друг начин.

Още от автора:

Как да бъдем във форма през менопаузата: 6 полезни съвета

Мисия „Имунна система“: 8 начина за укрепване на организма

Десет мита за консумацията на сол, които ще ви изненадат

Как да готвим без глутен: Основни съвети и 5 насоки

Диета при гастрит и язва – разрешени и забранени храни

Като в Италия: 3 рецепти със сирене Бурата​

Защо е важно да приемаме достатъчно протеин за деня

Как да се справим с прилошаването през горещите летни дни

Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета

По темата

Източник: vesti.bg