Злато за България на олимпиадата по математика

14-годишният Дамян Накев, ученик от Математическата гимназия във Варна, спечели златен медал на най- престижния финал на Световната математическа олимпиада в Куала Лумпур, провел се на 6 и 7 януари.

Осмокласникът е успял да се пребори с над 300 участници от цял свят. След почти 24 часов полет, днес Дамян и майка му се върнаха у дома – уморени, но щастливи от заслужената победа

Финалният кръг на Световната математическа олимпиада в Куала Лумпур събира най-добрите математици сред децата от цял свят.

„Това състезание е дълго два часа и има 30 задачи. Като видях задачите знаех, че със сигурност ще имам медал. Конкуренцията беше ученици на всякаква възраст – от предучилищна възраст до 9 клас. Имаше основно азиатски държави като Мианмар, Хонг Конг, Тайланд, Индонезия“, каза Дамян Накев.

Освен на часовете по математика в училище, отличното си представяне на олимпиадата Дамян дължи и на сериозната си допълнителна подготовка.

„По математика ходя на школа „Олимпийци“, която се провежда онлайн и присъствено в София. Ходя и на школа в Софийския университет по висша математика“, обясни Дамян Накев.

Павлина Парушева е учител по математика на Дамян от 5 клас.

„С него винаги е едно удоволствие и предизвикателство да се работи“, разказа учителката на Дамян Павлина Парушева.

Българските деца – математици показват завидни знания и печелят 3 златни, 2 сребърни и един бронзов медал на Олимпиадата в Куала Лумпур.

„Дамян е умен и талантлив, но не е единственият и има много деца, просто трябва да им се даде възможност да се изявяват“, сподели майката на Дамян – Теодора Узунова.

Дамян продължи заниманията си по математика, като сега целта му е следващият кръг на Световната математическа олимпиада през 2025 г. в Тайпе.

Източник: bntnews.bg