Зеленски: Трябва ни допълнителна защита по въздух

56

У крайна се нуждае от допълнителна противовъздушна отбрана, за да защити маршрутите си за износ на зърно, както и регионите, граничещи с Русия, заяви президентът Володимир Зеленски, който говори на международна среща на върха по въпросите на продоволствената сигурност в Киев.

„Има дефицит на противовъздушна отбрана – това не е тайна“, заяви Зеленски на срещата на високо равнище „Зърно от Украйна“, на която присъстваха висши служители от европейски държави, включително швейцарският президент Ален Берсе и министър-председателят на Литва Симоните.

Зеленски: Престъпленията на СССР по време на Гладомора не могат да бъдат простени

Зеленски говори, след като Русия нападна Украйна със 75 безпилотни самолета през нощта – най-голямото нападение с дронове в хода на войната. Съвместната пресконференция на тримата лидери беше прекъсната от поредната сирена за въздушно нападение.

Зеленски заяви, че чуждестранните партньори ще предоставят на Украйна плавателни съдове, които да придружават конвоите от товарни кораби от украинските пристанища, за да се гарантира тяхната сигурност. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща подкрепа в писмо до Зеленски, което сподели в социалната медийна платформа X, заявявайки, че Комисията ще предостави 50 млн. евро за „бърз ремонт и модернизация на инфраструктурата в украинските пристанища“.

Украинският президент заяви, че Киев се надява да реши проблема с недостига на средства за противовъздушна отбрана чрез нови доставки от партньори и увеличаване на собствения си производствен капацитет – нещо, по което според него има напредък.

„Към днешна дата не мога да кажа с подробности какво произвеждаме и къде, но има напредък“, каза той.

Украйна, която е основен износител на зърно, го осъществява чрез едностранни коридори през Черно море, след като през юли Русия се оттегли от постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за пропускане на кораби със зърно през блокадата си.

Всички настоящи черноморски коридори за износ на зърно на Украйна започват от пристанища в южния украински регион Одеса.

„Има определени системи за противовъздушна отбрана… ние ги искаме“, каза Зеленски. „Вече получихме отговор кога тези системи ще започнат да охраняват този регион. Защото там са важни както коридорът, така и хората“.

Запитан за протестите на полските и словашките камиони, които през последните дни блокираха голяма част от доставките на товари по шосе от Украйна, Зеленски обвини за проблема вътрешната политика на тези страни.

„Смятам, че на границата има трудности преди всичко заради определени политически действия на нашите съседи“, каза той на пресконференция след срещата на върха.

Зеленски изрази увереност, че въпросът ще бъде решен, ако на съседите на Украйна бъде дадено „малко време“, за да се справят със ситуацията.

Източник: vesti.bg