Зеленски се закани да освободи Крим от Русия

63

У краинският президент Володимир Зеленски се зарече днес да сложи край на руската окупация на Кримския полуостров и на всички други украински територии, намиращи се под контрола на Москва, предаде „Ройтерс“.

Русия установи контрол върху Крим и ги анексира през 2014 г. – стъпка, която не беше призната от повечето държави по света. След като силите на Москва нахлуха в Украйна през февруари миналата година, Русия установи контрол върху още украински територии. Киев предприе контраофанзива, за да си върне териториите.

„Ще сложим край на окупацията на Крим и на всички останали украински територии, които, за съжаление, все още са окупирани“, каза Зеленски на международна конференция, посветена на Крим и наименувана Международна кримска платформа, в която по думите на украинския лидер са взели участие представители на над 60 държави и международни организации.

Той посочи, че украинските сили напредват в рамките на контраофанзивата, започната от Киев в началото на юни, но не даде повече подробности.

Източник: vesti.bg