Зеленски: Работим за среща на върха за мир тази есен

23

У краинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че се надява тази есен да може да бъде проведена среща на върха за мир.

Разговорите в Саудитска Арабия тази седмица ще бъдат основополагащ камък към тази цел, посочи той, цитиран от „Ройтерс“.

Зеленски говори пред украински дипломати, подчертавайки че почти 40 държави ще изпратят свои представители в саудитския град Джеда.

Песков с коментар за посредничеството на Саудитска Арабия за мир между Русия и Украйна

„Работим за това (срещата на върха за мир – бел. ред.) да се състои тази есен“, каза президентът на Украйна.

Ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Йермак обясни, че неговият екип се подготвя за предстоящите преговори в Саудитска Арабия.

„Продължаваме да подготвяме втората среща на ниво съветници по националната сигурност и политически съветници на лидерите на държавите в Саудитска Арабия“, написа той в Телеграм.

„Тя ще бъде посветена на ключовите принципи въз основа на Формулата на мира на президента Володимир Зеленски. Ние сме в постоянна комуникация с нашите партньори“, добави Йермак.

Украйна започва мирни преговори след седмица

Целта на Киев е да разшири формата на първата среща на върха, проведена в Копенхаген през юни, като увеличи броя на участниците, за да включи страни от Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка.

„Трябва да възстановим световния ред, международното право и да установим справедлив мир въз основа на Устава на ООН и на условията на Украйна“, подчерта Йермак.

Стъпките включват път към ядрена безопасност, продоволствена сигурност, специален трибунал за предполагаеми руски военни престъпления и окончателен мирен договор с Москва.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *