Зеленски пред Г-7: Необходимо е да се работи с Китай, планирам да се срещна със Си Цзинпин

Победата на Украйна във войната срещу Русия е „неизбежна“, ако съюзниците спазят обещанията и сроковете, заяви днес украинският лидер Зеленски.

Той даде специална пресконференция за първата годишнина от руската инвазия. Съединените щати обявиха нови санкции срещу Русия и допълнително два милиарда оръжейна помощ за Украйна. Г-7 заяви, че никога няма да признае анексираните от Русия украински територии, включително Крим и Севастопол. Групата обяви, че предприема мерки срещу страни, които оказват материална подкрепа на Русия във войната.

Светът потвърди подкрепата си за Украйна година след началото на войната

Необходимо е да се работи с Китай за решаване на конфликта с Русия, заяви украинският лидер Зеленски на специална пресконференция в Киев. Изказването му беше по повод мирна инициатива от 12 точки, предложена от Пекин за първата годишнината от началото на войната.

„Планирам да се срещна със Си Цзинпин, което ще е от полза за двете страни и за световната сигурност. С Китай имаме голям търговски обмен. Не става дума само за войната. Страните ни имат интерес от запазване на икономическите си отношения“, каза той.

Украинският президент отчете като голяма грешка липсата на внимание от страна на Украйна към Черния континент като противодействие на руското влияние в района.

„Африка, Латинска Америка, са изключително важни. Бих искал да организирам среща на върха между страните от Латинска Америка и Украйна. Знаете колко трудно напускам страната, но на такава среща ще отида“.

Призоваваме трети страни и други международни фактори, които искат да заобиколят или подкопаят нашите усилия, да прекратят материалната си подкрепа за войната на Русия или ще се сблъскат със сурови последици, се казва в заявление на Г-7. Блокът е решен да попречи на Русия да намери нови начини за снабдяване със съвременни технологии, военно и промишлено оборудване. Изявлението дойде след видеосреща на 7-те лидери с участието на Володимир Зеленски.

„Трябва да продължим натиска над Русия, така че тя да се върне към международното право и да седне на масата на преговори. Това включва и икономически натиск. В Г-7 сме единни по тясното координиране на нашите санкции като затваряме пробойните. Опитваме се на международно равнище да покажем ясно, че Русия е сама в своята агресия срещу Украйна“, заяви Олаф Шолц – канцлер на Германия.

Г-7 планира санкции срещу още руски финансови институции и срещу руския износ на диаманти. Вашингтон налага 200 процента мито върху руския алуминий от 10 март. Под новите американски санкции попадат и около 30 физически лица и компании от европейски страни като Швейцария, Италия, Германия, Малта и България, обвинени в заобикаляне на антируските санкции чрез доставки на военно оборудване.

Германия ще дане още 4 танка Леопард-2 на Украйна към вече обещаните 14, Швеция обяви, че ще предостави около десетина такива машини, а Полша днес предаде четири Леопарда на украинската армия. Допълнителни четири танка дава и Канада.

Източник: bntnews.bg