Зеленски похвали работата на украинската ПВО

4

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски похвали работата на украинската противовъздушна отбрана във вечерното си видеообръщение, след като в продължение на няколко дни и нощи Русия нанасяше тежки въздушни удари по Украйна, предаде ДПА.

За една седмица бяха прехванати 104 от 112-те ирански дронове камикадзе „Шахед“, подчерта Зеленски.

„А унищожаването на всеки един от тях означава, че са спасени човешки животи и инфраструктура“, добави президентът, като благодари на всички военнослужещи от силите за ПВО.

Задънена улица: Ще получи ли Украйна помощи от САЩ

През тази седмица бяха свалени и балистични ракети от Русия. Системите „Пейтриът“, „НАСАМС“, „Гепард“ и други, предоставени от партньорите на Украйна, „работят перфектно“, отбеляза Зеленски, но добави, че е важно страната да продължи да подобрява противовъздушната си отбрана. Тази тема е била обсъждана при почти всички негови контакти с чуждестранни партньори.

По данни на гражданските власти през миналата седмица е имало десетки жертви и щети – включително в Киев. Украйна не коментира удари по военни цели.

ЕК отпуска още 1,5 млрд. евро за Украйна през следващите дни

Зеленски заяви също, че вчера се е консултирал с най-близкото си военно ръководство. Те са обсъдили въпроса за отбранителните съоръжения и производството на оръжие. 

След провала на украинската сухопътна офанзива през лятото армията се окопава и се опитва да задържи позициите си, отбелязва ДПА.

Изненадваща визита на Зеленски в Германия

В същото време руското министерство на отбраната съобщи тази нощ, че системите за противовъздушна отбрана на Русия са унищожили 33 изстреляни от Украйна дронове, докато те са се намирали над руски области. Те обаче са били прихванати или унищожени, преди да достигнат целите си над Липецка, Ростовска и Волгоградска област, съобщи министерството в Telegram, без да предостави повече подробности.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *