Зеленски потвърди загубата: От Бахмут не остана нищо

32

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди загубата на Бахмут от руснаците, като добави, че „от града не е останало нищо“.

Пригожин обяви пълен контрол върху Бахмут, украинската армия отрече

Запитан дали украинските сили са се задържали или Русия е превзела града, Зеленски не беше напълно ясен, но каза: „трябва да разберете, че там няма нищо. Днес Бахмут е само в сърцата ни“, съобщи АФП.

В събота следобед ръководителят на руската наемническа групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че Бахмут е превзет изцяло.

Пригожин: Малко вероятно е Бахмут да падне през следващите два дни

Украйна призна, че ситуацията в града е „критична“, но твърдеше, че все още има известен сухопътен контрол на терен.

„В събота, на 20 май, около обяд, Бахмут беше превзет изцяло“, заяви Пригожин във видеоклип, публикуван в Telegram, докато зад него бойци държат руското знаме, заобиколени от руини.

Бойците на Вагнер ще огледат превзетия град, преди да го предадат на официалната руска армия до 25 май, твърди Пригожин.

„Операцията по превземането на Бахмут… месомелачката „Бахмут“, продължи 224 дни“, каза Пригожин, облечен в камуфлажна униформа.

Битката изравни със земята центъра за добив на сол, който някога е имал население от около 70 000 души.

Украйна: Русия удари родния град на Зеленски

Малко по-късно руският президент Владимир Путин поздрави „Вагнер“ и националната армия за превземането на Бахмут.

„Владимир Путин поздрави щурмовите отряди на „Вагнер“, както и всички военнослужещи от частите на руските въоръжени сили, които са им оказали необходимата подкрепа и флангово прикритие, със завършването на операцията по освобождаването на Артьомовск (съветското име на Бахмут)“, се казва в разпространено от Кремъл изявление. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *