Зеленски отправи молба към Конгреса на САЩ за военна помощ

20

У краинският президент Володимир Зеленски се срещна с американски конгресмени днес на Капитолия, за да отправи отчаян призив американската военна помощ за страната му в битката с Русия да продължи, но срещна скептична реакция от страна на някои републиканци, предаде Ройтерс.

Републиканците не са склонни да одобрят искането на президента демократ Джо Байдън за отпускане на нова финансова помощ за Украйна на стойност 61,4 милиарда долара.

Председателят на Камарата на представителите (долната камара в Конгреса) Майк Джонсън, който е републиканец, заяви след срещата със Зеленски, че правителството на Байдън трябва да разкрие повече подробности за предназначението на парите.

Песков: Ще следим внимателно срещата между Байдън и Зеленски

„От исканията на правителството на Байдън излиза, че то настоява за още милиарди долари, които да са без съответния надзор, в чието предназначение няма ясна стратегия за победа, а отговорите, които според мен се дължат на американския народ, липсват“, каза Джонсън след срещата с украинския президент.

Други републиканци поставиха въпроса дали допълнителната помощ ще послужи на Украйна за победа над Русия, като се има предвид, че лятното контранастъпление на Киев не е довело до осезаеми териториални придобивки.

„Зная, че всеки иска Украйна да победи, но просто не виждам как ще стане“, заяви сенаторът републиканец Рон Джонсън.

Изправен пред настъпваща зима, при десетки хиляди украински жертви, зейнал дефицит в държавния бюджет и напредващи на изток руски войски, Зеленски призовава Вашингтон да осигури жизненоважна подкрепа, отбелязва Ройтерс.

Зеленски във Вашингтон: Надяваме се, че можем да разчитаме на САЩ

Облечен в черен пуловер и сиво-зелени панталони, Зеленски бе посрещнат със сдържани ръкопляскания, когато влезе на срещата си при закрити врата с американски сенатори, като лидерите на демократите и републиканците обещаха своята подкрепа.

Някои от републиканците, по-специално приближените на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, се противопоставят на допълнителната помощ за Украйна, като отправят въпроси за целите на войната и за това как се изразходват отпуснатите от САЩ средства. Те са на мнение, че всяка следваща сума, която се отпусне, трябва да бъде придружена с промени в имиграционната политика – изключително разединяващ проблем за американската политика.

„Най-щастливият човек в момента от задънената улица, в която е изпаднал Конгресът, е Владимир Путин. Той е доволен от факта, че граничната политика на Доналд Тръмп подкопава военната помощ за Украйна“, каза лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър.

В сената в САЩ републиканци искат Украйна да отстъпи

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че той няма да направи нищо, докато Сенатът не разгледа законопроекта за помощта.

„Моля ги настоятелно да си свършат работата, защото въпросът е спешен и ние държим да постъпим правилно“, заяви пред представители на медиите Джонсън.

На 4 декември Белият дом заяви на Конгреса, че след Нова година правителството няма да разполага с повече средства за оръжия за Украйна. От началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г. досега Конгресът на САЩ е одобрил отпускането на повече от 110 милиарда долара, но нито един пакет помощи не е получил одобрение, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари тази година, посочва Ройтерс.

Байдън покани Зеленски на среща в Белия дом

Наскоро разсекретени данни на американското разузнаване сочат, че „Русия изглежда смята, че военната безизходица в Украйна през зимата ще „пресуши“ подкрепата на Запада“ и в крайна сметка ще даде предимство на Русия, каза говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Ейдриън Уотсън. Украйна успя да възпре руските сили, но от октомври насам Путин изпраща постоянно войски на фронта въпреки загубите в човешка сила и бойна техника, допълни тя.

Досега войната е коствала на Русия 315 000 убити и ранени военнослужещи, близо 90 процента от състава ѝ преди началото на конфликта в Украйна, посочва Ройтерс, като се позовава на източник, запознат с въпросния американски разузнавателен доклад, който е бил разсекретен.

Източник: vesti.bg