Зеленски: Отвоювахме Черно море тази година

2

У крайна е изнесла около 13 милиона тона стоки с около 400 кораба, откакто през август създаде защитен морски коридор, за да отблъсне руските заплахи, заяви на 30 декември министър.

Макар че през 2023 г. Украйна има малко военни постижения на сушата, в Черно море тя изтласка много по-големия флот на Русия от бреговете си, което позволи възобновяването на износа на зърно.

Министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви, че е „благодарен“ на международните партньори на Украйна „за осигуряването на функционирането на Коридора в условията на военна агресия“.

Коридорът беше създаден през август, за да свърже пристанищата на Украйна с Босфорския проток, няколко седмици след като Москва отказа да се съгласи на ново споразумение, което да позволи износа на зърнени култури през спорното Черно море.

Вече несъществуващото споразумение позволяваше на Украйна да изнася близо 33 млн. тона зърнени храни и други хранителни продукти за една година.

Морският маршрут е особено важен сега, тъй като през последните месеци няколко сухопътни гранични пункта бяха блокирани от полски шофьори на камиони, недоволни от украинската конкуренция.

Русия заплаши да атакува кораби, пристигащи и напускащи украинските пристанища и нападна пристанищни съоръжения и складове за зърно.

Тази седмица плаващ под панамски флаг зърновоз, насочен към украинско пристанище, се натъкна на мина и бяха ранени двама моряци.

На 30 декември президентът Володимир Зеленски приветства морските успехи на страната си, заявявайки, че неговите сили са „отвоювали морето“ тази година.

Източник: vesti.bg