Зеленски: Киев е готов да размени Белгород за членство в НАТО

7

У краинският президент Володимир Зеленски заяви на съвместна пресконференция с датския министър-председател Мате Фредериксен, че Киев е готов да „размени Белгород за членство в НАТО„, предаде ТАСС.

След посещението в Нидерландия: Зеленски пристигна в Дания

Зеленски пристигна във военновъздушната база Скридструп в Дания, за да обсъди доставката на изтребители F-16. Владимир Зеленски публикува видеозапис от пресконференцията в своя канал в Telegram.

На въпрос на журналист за евентуални отстъпки на територии в името на членството в Северноатлантическия алианс Владимир Зеленски отговори по следния начин: „Готови сме да разменим Белгород за членството ни в НАТО“.

Зеленски пристигна в Нидерландия, каква е целта на визитата му

Украинският президент посети Дания и Нидерландия. След двете посещения министър-председателите Марк Рюте и Мате Фредериксен обявиха прехвърлянето на изтребители F-16 на Киев. Киев ще получи първите шест датски изтребителя до Нова година, докато сроковете и количеството на доставките на холандските самолети не се съобщават. Според Владимир Зеленски Нидерландия ще прехвърли 42 самолета на Киев; Марк Рюте не потвърди тези данни.

САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Нидерландия

На 15 август ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Стиан Йенсен заяви, че Украйна може да се присъедини към Северноатлантическия алианс в замяна на отстъпване на някои от териториите си на Русия. Канцеларията на украинския президент отрече подобна възможност, като нарече отстъпването на територии lза постигането на мир недопустимо.

Източник: vesti.bg