Зеленски заяви, че е „жизненоважно“ Швейцария да позволи реекспорт на оръжия за Украйна

32

У краинският президент Володимир Зеленски днес призова Швейцария да позволи реекспорт на оръжия за Украйна и заяви, че този ход е от жизненоважно значение за борбата срещу руската инвазия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Знам, че в Швейцария има дискусия относно износа на оръжия за защита и отбрана на Украйна.

Това би било жизненоважно“, каза Зеленски във видеообръщение пред двете камари на швейцарския парламент. „Трябват ни оръжия, за да възстановим мира в Украйна“, добави той.

Швейцария от дълги години има политика да забранява на страни, закупили швейцарски оръжия,

да ги реекспортират към страни в конфликт. Миналия ноември страната също така наложи конкретно швейцарско ембарго за предоставяне на боеприпаси както за Русия, така и за Украйна.

Този въпрос предизвика широкообхватен дебат в Швейцария,

на която се налага да балансира своята външнополитическа традиция за неутралитет, но и да взема предвид опасенията на своите европейски съседи и вътрешната си оръжейна промишленост, посочва Ройтерс.

Зеленски благодари на Швейцария за въвеждането на санкциите на ЕС и призова страната да домакинства

световна среща на високо равнище за мир. „Много е важно да бъде демонстрирана солидарност, защото тези санкции ще ни помогнат да сложим край на агресията“, каза той. „Трябва да засилим санкциите“, добави Зеленски.

Обръщението на украинския президент предизвика напрежение

в швейцарския парламент, като дясната Швейцарска народна партия бойкотира речта и заяви, че тя нарушава неутралитета на страната.

Източник: vesti.bg