За шофьорите – роботизирани системи при проверка на пробите

3

Р оботизирани системи ще се включат в подготовката на пробите на шофьорите за алкохол и наркотици, за да може резултатите да излизат до една седмица. За целта вече са отделени средства, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Въпросът е обсъден на състоялата се днес междуведомствена среща за пътна безопасност при премиера акад. Николай Денков. 

Денков: България е на едно от челните места по брой убити и ранени на пътя

Намерението е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година. Министър-председателят получи уверение, че процедурите за това ще бъдат придвижени максимално бързо, информират от правителствената  пресслужба.

Николай Денков възложи на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да проучи европейската практика за разграничаване на употребата на наркотици от приемането на определени лекарства, които могат да дадат положителни проби за забранени субстанции. Въпросът ще бъде обсъждан на експертно ниво с токсиколози, фармацевти и други специалисти. 

Рекордьор: Хванаха шофьор с 4,14 промила алкохол в Пловдив

Акцент на днешната дискусия беше Планът за действие 2024-2026, който се изготвя съгласно Закона за движението по пътищата и е в изпълнение на Националната стратегия за пътна безопасност. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ключова мярка в документа е дигитализацията на данните за състоянието на пътната инфраструктура и т. нар. пътни принадлежности – пътни знаци, маркировка и др. 

БТА припомня, че вече са в сила промените в Наказателния кодекс, съгласно които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта на водача е над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия го в момента на нарушението, следва да се заплати неговата равностойност.

Източник: vesti.bg