За мобилизация на още над 450 000 души настояват военните в Украйна, съобщи Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че военните на страната му настояват за допълнителна мобилизация на 450-500 хиляди души, но окончателно решение още не е взето.

Според него мобилизация в подобен мащаб ще изисква допълнително финансиране в размер на 13,5 милиарда долара. Въпросът е много чувствителен и трябва да бъде обсъден в парламента, изтъкна Зеленски на пресконференция за края на годината.

„На среща на Генералния щаб военните предложиха мобилизация на допълнително 450 хиляди- 500 хиляди души. Това е много сериозен брой хора и казах, че се нуждая от повече аргументи в подкрепа на тази идея. Това е въпрос на хора, правосъдие, отбранителни способности и финансов ресурс“, каза той.

Той повтори тезата си, че провеждането на парламентарни избори е невъзможно в условия на война с Русия. По думите му никой не знае кога ще приключи конфликтът, но Украйна може да победи, ако прояви издържливост. Зеленски изрази увереност, че ключовата американска военна и финансова помощ за страната му ще продължи, а Eвросъюзът скоро ще одобри пакет от 50 милиарда евро.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *