"За мен бе чест и отговорност да отговарям за този всеобхватен ресор"

2

Подавайки оставка като еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, действах отговорно и лоялно към договорите за ЕС и конституционния ред на Република България. Това написа кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габириел в своя Facebook профил.

„Спазих разпоредбите на договорите и на Кодекса за поведение на членовете на Европейската комисия. Благодаря на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за съвместната работа и за лидерството. Благодаря на всички еврокомисари, евродепутати и членове на Съвета на ЕС за подкрепата и доверието“, казва Мария Габриел.

Габриел благодари и на генералните дирекции, ръководени от Themis Christophidou, Marc Lemaitre и Stephen Quest и на екипа си за отдадеността и усърдната работа през изминалите години.

„Благодаря на всички партньори, с които сме работили заедно в сферата на образованието, иновациите, науката, културата, спорта и младежта – преподаватели в началното, средното и висшето образование, ректори на университети, директори на училища, представители на иновационната екосистема, учени, предприемачи, жени иноватори, млади хора, спортисти, студенти и ученици, културни дейци, творци и много други“, пише още кандидатът за премиер.

Мария Габриел благодари и за вдъхновяващите срещи с всички млади хора по време на работните си посещения като комисар, както и за енергията, визията и идеите.

„Благодаря на всички на европейско, национално и регионално равнище за това, че през тези 3 години и половина сме градили иновативна и творческа Европа на талантите! В сърцето на тази Европа са научните изследвания, иновациите, образованието, културата и младежта“, заявява Габриел.

Урсула фон дер Лайен прие оставката Мария Габриел: Пожелавам ѝ всичко най-добро

За мен бе чест и отговорност да отговарям за този всеобхватен ресор. Стъпих на най-бързата писта, защото скоростният технологичен напредък задаваше темпото, от което не исках Европа да изостава. Настроихме часовника да отброява и така постигнахме много с личностите, лидерите и гражданите, които срещнах по време на своите 2076 работни срещи и 1111 конференции и събития“, пише Мария Габриел.

„Европа – лидер в науката и иновациите, има нужда от таланти, знания и умения. Ключова тук е ролята на образованието. Работихме активно за превръщане на Европейското пространство за образование в реалност до 2025 г. и представихме редица инициативи“, казва тя изброявайки ги.

„Имам още много какво да споделя за участието ми във форматите на Г-7, Г-20, в стратегическото партньорство със САЩ, Канада, Япония, Австралия и Нова Зеландия. Вярвам, че и в тази област резултатите ще бъдат дълготрайни“, пише Мария Габриел.

Politico: Друга жена от ГЕРБ може да наследи поста на Мария Габриел в ЕК

Сърцето на Европа са нейните граждани. В работата ми като еврокомисар съм се водила от една цел: да се превърнем в Европа на умовете, Европа – лидер в иновациите, научните изследвания, високите технологии, модерното образование, Европа на културата. Извървях дълъг път и постигах резултати заедно с всички колеги и партньори, ангажирани с темите в моите ресори“, категорична е кандидат-премиерът.

„С екипа ми работих за изграждането на Европа на талантите, но и Европа на сърцата. Постигнахме всичко това заедно с Вас – европейските граждани. Благодаря ви!“, завършва посланието си тя.

По темата

Източник: vesti.bg