Защо Мустафа Карадайъ подаде оставка и кой ще застане начело на ДПС

1

З ащо Мустафа Карадайъ подаде оставка и кой ще застане начело на партията?

Какво е бъдещето на кабинета „Денков-Габриел“? Възможна ли е нова политическа криза след местния вот? Отговори на тези въпроси потърсиха политолозите Първан Симеонов и Стойчо Стойчев,  журналистът Любчо Нешков и културологът и експерт по медии и журналистика Георги Лозанов.

Ахмед Доган отново застава начело на ДПС

„По време на предизборната кампания направи впечатление, че г-н Хасан Азис не беше сред кандидатите за кмет на Кърджали. Още тогава една от спекулациите беше, че евентуално той ще бъде новият председател на ДПС. Такава рокада се подготвя – това беше новината. Имам и други съображения в подкрепа на това”,  заяви Стойчо Стойчев в ефира на NOVA.

„От самото начало беше ясно, че тази пушка ще гръмне и Делян Пеевски ще оглави, дали формално или не, партията. Единственото, което ме притеснява е, че не изчакаха 12 декември – датата, на която изтича мандата на председателя на партията. Това според мен беше и замисълът да стане тази промяна. Очакваше се, че  партийните избори ще променят конфигурацията, която Пеевски използва, за да може да свали от себе този доста тежък репутационен товар, който има”, подчерта Георги Лозанов.

Карадайъ: Няма да пречим да се състави кабинет

„Въпросът е какво генерално ще става с ДПС. То е известна буферна зона между официална Анкара и официална София. Но г-н Ахмед Доган не е вечен и в един момент ще трябва да завещае ДПС на някого. Трябва да видим какъв курс ще заеме партията. Освен това ДПС се променя и като състав”, посочи и Първан Симеонов.

Пеевски вече е съпредседател на ПГ на ДПС

„Не съм изненадан от рокадата в ДПС. Имаше забавяне с около една година. Това трябваше да се случи миналата есен, но поради пропускането на една информация в публичното пространство от известни лидери – това се забави и укрепи позициите на Карадайъ. След танца с турския опозиционер Кемал Калъчдароглу из България направи фатална грешка и там имаше присъда за него. Защото отношенията между ДПС и Турция не са това, което бяха преди 10-15 години. Там вече има една по-нормална комуникация. И на практика Карадайъ удари спирачката на този процес и беше неизбежно неговото сваляне”, категоричен е Любчо Нешков.

Целия разговор вижте във видеото горе.

Източник: vesti.bg