Защо всъщност се страхуваме от смъртта?

7

С мъртта се разбира като основна реалност на живота, докато страхът произтича от несигурността относно живота след смъртта или събития, които могат да се случат след това. 

Защо възникват тези страхове? Ето ги основните причини, които предизвикват страха от смъртта:

Водещите причини за смърт по света

1. Ужас от неизвестното

Най-разпространената е, че страхът от смъртта се дължи на незнание за това какво се случва след земния живот. Възможно е при някои хора тази несигурност да поражда страх и безпокойство.

Страхът от неизвестното е инстинктивен и естествен отговор, който датира от нашите примитивни предци. В миналото, когато оцеляването зависело от способността за предвиждане и избягване на потенциална опасност, несигурността и неизвестното били особено заплашителни. В резултат на това мозъкът е еволюирал, за да бъде по-предпазлив.

Източник: iStock/Getty Images

2. Отхвърляне на загубата на контрол

Чувството, че контролът върху живота е загубен, е друг фактор за страха от смъртта. Всъщност смъртта е нещо, което не може да се избегне и освен това е възможно да се случи във всеки един момент. Следователно влиянието на волята в тази ситуация е много ограничено.

Контролът е основна човешка потребност, защото помага да се ориентираме в света и да вземаме решения, които са ни полезни. Липсата на контрол се превръща в импотентност и беззащитност пред сценарии, които изглеждат заплашителни. Това генерира в много случаи стрес и безпокойство.

3. Загриженост за съдбата на близки хора

Понякога умирането носи страх, поради загриженост за въздействието, което собствената смърт има върху нашата среда. Това е свързано с обективни причини.

Този страх е свързан и с желанието да не се навреди на близките. По същия начин е възможно да се свърже със загуба или изоставяне, въпреки че това се преживява несъзнателно. Ако някой почувства, че може да нарани любим човек, той може да развие страх, че той ще реши да си тръгне или да прекъсне емоционалната връзка.

Източник: Thinkstock/Getty Images

4. Страдание и агония

Човешките същества се страхуват от физическо страдание, защото то е неприятно и често неконтролируемо преживяване. Поради тази причина идеята за умиране по болезнен или агонизиращ начин е източник на страх и безпокойство.

Има случаи, в които хората изпитват голямо страдание преди да умрат и това, очевидно, води до страхове у тези, които мислят за собствената си смърт.

Повечето хора биха искали да имат спокойна и безболезнена смърт, но тъй като това е невъзможно да се предвиди, логично е да има скрит страх, че това желание няма да бъде изпълнено и че, напротив, ще бъде съзнателно изпитано голямо физическо страдание. Нормално е да изпитвате известно безпокойство относно възможността това да се случи.

12 теории за отвъдното и смъртта

5. Идеята за нищото или „отвъдното“

Някои хора се страхуват от смъртта, защото свързват това преживяване с идеята, че смъртта е краят на всичко направено или постигнато в живота и че след това няма да има нищо повече. Идеята, че липсва живот след смъртта поражда безпокойство, тъй като предполага пълно отсъствие на съществуване, мисъл, емоция и съзнание. Не е лесно да се възприеме или усвои всичко това.

Още от автора:

Чудили ли сте се защо вечно закъснявате? Ето ги причините

От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново

Мъжката енергия: Ето как да я развиете, за да постигнете целите си

Шест знака, че отхвърляш женската си енергия

Трикове, с които да накараме малко дете да се храни

Как да действаме, ако се “пристрастим“ към някого

Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има

Казвам го, защото те обичам: Негативните коментари, които ни нараняват

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *