Захарова: България е получила ясни инструкции от САЩ как да експулсира руския журналист

4

Българските власти решиха да експулсират руски журналист от страната, след като получиха ясни указания от Вашингтон. Това написа в своя Телеграм канал говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

По думите ѝ непровокираният тормоз над репортера е започнал няколко дни след посещението на заместник-държавния секретар на САЩ по въпросите на публичната дипломация Лиз Алън в София.

Кореспондентът на БНР в Москва: Никога не е имало натиск в работата ми от страна на Русия

„Българското правителство получи ясни инструкции как да води „публична дипломация“: цензура, експулсиране на руски журналисти, забрана на свободата на словото, а за да звучат аргументите на американката още по-убедително, Вашингтон плати почти един милион долара чрез специализиран грант от Държавния департамент… Оказва се, че цената на изгонването на руски кореспондент от страната, според ценоразписа на отвъдморските власти, е 900 хил. долара. Лоялността към Вашингтон е безценна“, твърди Захарова.

Русия гони кореспондента на БНР

В същото време говорителят на руското външно министерство не се съмнява, че България е осъзнала неизбежността на „огледалните последици“ за своите граждани и медии. САЩ винаги са били безразлични към съдбата на гражданите и националните интереси на своите „съюзници“, заключи Захарова.

Поводът за нейния коментар е изгонването от България на кореспондента на „Российская газета“ Александър Гацак и предприетите от Москва ответни действия, свързани с изгонването на кореспондента на БНР Ангел Григоров.

По темата

Източник: vesti.bg