Затвор след антивоенна рисунка на дъщеря му в Русия

85

Р уснак, чиято 12-годишна дъщеря нарисува антивоенна картина в училище, беше осъден на две години затвор от съд в Тулска област, съобщава РИА „Новости“.

Той бе обвинен, че с антивоенни онлайн публикации, е дискредитирал руската армия. Но причина за ареста му стана именно рисунката на дъщеря му и подаден от училищните власти донос.

Променят цензурата в Русия – вече ще пази и „Вагнер“

Според обвинителния акт Москальов, „използвайки личния си компютър, е публикувал на страницата си в социална мрежа изявления под формата на текстово-графични публикации, дискредитиращи въоръжените сили на Руската федерация“, предава Си Ен Ен.

Една от тези публикации гласяла: „Армията на Русия. Потисниците около нас“, предава „Медиазона“.

Как руснаците се борят срещу интернет репресиите на Путин

През април миналата година 12-годишната дъщеря на Москальов Маша нарисувала картина на руски ракети, изстреляни срещу украинско семейство, и написала: „Не на войната“ и „Слава на Украйна“, по време на час по рисуване.

Репортер на руска телевизия: Повече не мога да върша тази работа

Москальов не се призна за виновен, но не се яви на изслушването си в град Ефремов във вторник. След като бе пуснат под домашен арест в началото на този месец, Маша, която отглеждал сам, е настанена в сиропиталище. На една от рисунките на детето за нейния баща пишело: „Татко, ти си моят герой“.

Според председателя на комисията за малолетни и непълнолетни в Ефремов Светлана Давидова семейството е вкарано „в профилактичен списък на семейства в социално опасно положение“ от май миналата година.

Източник: vesti.bg