Затворът за репресираните от комунистическия режим ще се признава за стаж за пенсия

Затворът за репресираните лица по време на комунистическия режим ще се признава за действителен стаж за пенсия. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те бяха внесени от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати.

С приетите текстове периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, в които лицата, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което лицата навършили 16 години са били интернирани, изселвани и заселвани ще се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Вносителите очакват от промяната да се възползват около 2000 лица, на които да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права, предава БТА.

В мотивите към законопроекта изрично се посочва, че предлаганата промяна ще даде възможност за малък брой граждани, тези, на които не им достигат две години трудов стаж, да се пенсионират по реда на Кодекса за социално осигуряване.

С приетите промени в КСО „действителен стаж“ се определя като действително изслуженото, календарно време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение и е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, периодите по чл. 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, както и времето, през което лицето е подлежало на задължително осигуряване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.

Източник: dnesplus.bg