Заседналият начин на живот и психичното здраве: Ето каква е връзката между тях

0

П родължителният заседнал начин на живот допринася за влошаване на психичното здраве, повишавайки уязвимостта към състояния като тревожност и депресия. Освен това липсата на редовна физическа активност може да повлияе негативно на настроението и мотивацията. Нека се задълбочим.

Има пряка връзка между прекарването на дълги периоди в седнало положение и изтъняването на темпоралния дял на мозъка – област, която е от решаващо значение за формирането на паметта.

Бездействието отслабва паметта, способността за учене и увеличава риска от невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Източник: iStock/Getty Images

Дори редовната физическа активност не е в състояние да противодейства на вредните ефекти от седене за дълги периоди. Дори ако тренирате 150 минути седмично, седенето повече от 8 часа на ден би имало отрицателно въздействие върху психичното здраве.

От съществено значение е да предприемете ограничаване на заседяването за запазване здравето на мозъка и намаляване на риска от страдание от когнитивни разстройства.

Заседналият начин на живот не само влияе върху паметта ни, но също така има забележителни последици във връзка с депресията. Бездействието може да доведе до диабет, а на свой ред това създава риск от симптоми на депресия.

Храните, които да ядем за добро здраве и психика

Липсата на физическа активност и заседналия начин на живот могат да предизвикат и безпокойство. По-голямата част от връзката между заседналия начин на живот и тревожността се дължи на няколко фактора. Тя се основава на ограничения на мобилността, проблеми със съня и енергията, болка, дискомфорт, увреждане и когнитивни затруднения. Това засяга по-осезаемо възрастните. При младите също е възможно, а там причина са електронните устройства.

Трябва да отбележим, че заседналите хора са по-склонни да страдат от мигрена. От своя страна хроничната болка и ограниченията, които мигрената налага на ежедневието, значително влошават настроението и качеството на живот, увеличавайки риска от развитие на депресия.

Източник: iStock/Getty Images

Несигурността кога и как ще настъпят болки може да причини често безпокойство при тези, които живеят със състоянието. 

Съществува тясна връзка между мотивацията и заседналия начин на живот. При липса на мотивация да останем активни, не се грижим и за психичното си здраве.

Мотивацията обаче е решаващ фактор за преодоляване на заседналия начин на живот. Мотивираните хора са склонни да си поставят цели за физическа активност и да търсят начини да включат повече движение в своята рутина. Наличието на ясна цел и мотивация за постигането ѝ са мощен двигател за борба със заседналия начин на живот.

Фитнес технологиите, като смарт часовниците и приложенията за смартфони, са особено ефективни инструменти за мотивиране на неактивни хора.

Източник: iStock/Getty Images

Осъзнаването на връзката между заседналия начин на живот, мотивацията и психичното здраве може да бъде от ключово значение за приемането на по-активен начин на живот.

Когато започнете да живеете здравословен начин на живот, вие предприемате важна стъпка към по-добър емоционален свят. Не подценявайте силата, която имате, и с която можете да подобрите психичното си здраве.

Още от автора:

Секс игра: Пикантни въпроси, които да си зададете с партньора

Как да станете майстори в целувките

Това е много важно при флирт: Как да използваме езика на тялото

Игра за нови двойки: 45 въпроса, които да си зададете един на друг

Три предимства и два недостатъка на случайния секс

Най-често срещаните мъжки грешки в секса

Липсата на секс: Какво се случва с женското тяло

Добър любовник е? Как да разберем още преди да стигнем до спалнята

Най-често срещаните сексуални фантазии

Източник: vesti.bg