Заради Русия България оттегли кандидатурата си за COP29

11

Б ългария официално оттегли кандидатурата си за домакинство на срещата на върха на ООН за климата следващата година (COP29).

Азербайджан вероятно ще поеме домакинството, след като получи подкрепата на България и Армения, предава БГНЕС.

Русия саботира България за домакинството на COP29

„В духа на добра воля и в името на една успешна Конференция за климата, чийто домакин е Източноевропейската група, Република България оттегля кандидатурата си за домакин на COP29 и е готова за ползотворно сътрудничество с Домакина и Председателството, което ще бъде избрано с акламация. Ето защо ние изразяваме своята подкрепа за кандидатурата на Република Азербайджан, като я приканваме да обмисли това сътрудничество по възможно най-споделен и приобщаващ начин, в духа на доброто разбирателство между всички държави в региона“, заявиха от Министерството на околната среда и водите.

„България приветства постигнатото на най-високо политическо равнище споразумение между правителствата на Армения и Азербайджан за провеждане на 29-ата Конференция на страните по РКООНИК (COP29) в Република Азербайджан. Това е конструктивният подход, към който всички държави в източноевропейската група се стремим, и решение, което запазва председателството на COP в рамките на групата. Сега фокусът се премества върху приоритетите, предизвикателствата и най-добрите интереси на 23-те страни от нашия регион“, се казва още в съобщението.

„Несуверенна държава, васал, зависима – така изглежда България в очите на Русия“

COP, или Конференцията на страните към климатичния орган на ООН, се провежда всяка година в различен регион, като Азия избра Дубай.

Догодина е ред на Източна Европа и Русия. Под натиска на Запада заради нахлуването в Украйна, Москва се противопостави на българската кандидатура, заявявайки, че нито една членка на Европейския съюз не трябва да поема контрола над климатичната конференция.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *