Заради Путин ЮАР иска да напусне Международния наказателен съд

124

У правляващата партия Африкански национален конгрес реши Южна Африка, критикувана от началото на войната в Украйна заради близостта си с Москва, да се оттегли от Международния наказателен съд (МНС), заяви президентът Сирил Рамапоса, цитиран от Франс прес.

Русия отвърна на заповедта за арест на Путин с нов закон

През март МНС, базиран в Хага, издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военно престъпление, свързано с депортирането на украински деца. Очаква се през август Претория да бъде домакин на среща на върха на БРИКС – група държави, включваща Южна Африка, Бразилия, Китай, Индия и Русия. Като член на Международния наказателен съд, Южна Африка трябва да арестува президента на Русия, когато той пристигне в страната.

ООН иска достъп до украинските деца в Русия

„Управляващата партия взе решение, че е разумно Южна Африка да се оттегли от МНС“, каза Рамапоса на пресконференция след посещението на финландския президент Саули Нинистьо. През почивните дни се проведе заседание на Африканския национален конгрес.

Въпросът дали Южна Африка ще арестува президента на Русия Владимир Путин „се проучва“, добави държавният глава.

Хърватия: Бихме арестували Путин

Претория вече искаше да се оттегли от МНС през 2016 г. след посещението на бившия судански президент Омар Башир, срещу когото също бе издадена заповед за арест от съда. Южна Африка отказа да го арестува.

Тогава оттеглянето на страната от МНС беше осуетено от съдебната система на страната, която постанови, че подобно решение би било противоконституционно.

Южна Африка отказва да критикува Москва след началото на войната в Украйна, като твърди, че заема неутрална позиция. През февруари страната беше домакин и на военноморски учения с участието на Русия и Китай, което предизвика международна „загриженост“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *