Заради липса на места: Оставят на свобода изнасилвачи и крадци във Великобритания

4

И знасилвачите и крадците ще избегнат затвора, тъй като в затворите няма място според фарса на торите. На съдиите е наредено да отлагат произнасянето на присъди от следващата седмица в отчаян опит да намалят броя на затворниците, докато министрите обмислят възможността за ранно освобождаване на престъпниците.

Изнасилвачите и крадците ще избегнат незабавното изпращане в затвора, защото в страната липсват места в затворите. На съдиите беше наредено да отлагат произнасянето на присъди от следващата седмица в отчаян опит да намалят броя на затворниците.

Лорд Едис, висш председател на съда в Англия и Уелс, предложи да се отложат изслушванията на престъпници, които в момента са под гаранция, поради опасения, че няма да има място за тях, ако получат присъда в затвора. The Times съобщава, че министрите обмислят и възможността за предсрочно освобождаване на затворници, за да се облекчи ситуацията.

Лейбъристите заявиха, че е „абсолютно осъдително обвинение за състоянието на нашите затвори, че това правителство на торите не е в състояние нито да вкара престъпниците в затвора, нито да ги задържи там“. Министърът на правосъдието в сянка Шабана Махмуд заяви: „Затворите са пренаселени и са се превърнали в развъдник на още по-голяма престъпност. Правителството неведнъж е било предупреждавано за предизвикателствата, свързани с броя и условията в затворите. Това, че след 13 години управление те не са направили нищо, за да се справят с този проблем, е ужасен провал от тяхна страна.“

Високопоставен съдия от Кралския съд заяви пред „Таймс“, че на съдиите е било „наредено/силно насърчено“ да не изпращат в затвора обвиняем, който се явява пред тях под гаранция, за да не се увеличава броят на затворниците. „Беше ни казано, че това е „краткосрочна мярка“, но никой не знае какво означава това“, казаха те.

Съдията заяви, че „най-голямата им загриженост“ е свързана с това, че обвиняеми, осъдени за изнасилване, остават под гаранция, вместо да бъдат бързо вкарани в затвора. „Какво ще направя, ако съдебното жури признае някого за виновен [за изнасилване]“, попитаха те. „Дали да освободя това лице, което сега е осъдено, обратно в общността, където жертвата може да го види? Какво ще си помисли жертвата?“

Данните на Министерството на правосъдието показват, че към миналия петък броят на затворниците в Англия и Уелс е 88 016, което е само с 654 души по-малко от предвидения капацитет. През юни тогавашният министър на правосъдието Доминик Рааб написа писмо до Лорда на върховните съдии, за да предложи на съдиите да вземат предвид пренаселеността на затворите, когато произнасят присъди или решават дали да задържат хора под стража.

По-рано тази година шофьорът на камион Фабиан Греко получи условна присъда за това, че е ударил и ритнал мъж при инцидент на пътя, поради „натиска върху затворническото общежитие“. Арие Али, трафикант на хора, който хвърли чаша с вряща гореща течност по служител на затвора, също избегна присъда поради опасения за пренаселеност.

По време на явяването си пред комисията по правосъдие през юли министърът на правосъдието Алекс Чок призна, че има „силен натиск“ върху капацитета на затворите, но настоя, че „винаги ще има достатъчно места в затворите, за да се осигури безопасността на британския народ“. Месец по-късно Mirror разкри, че той е поръчал проучване дали избирателите смятат, че си струва да се държат в затвора различни видове престъпници.

Говорител на Министерството на правосъдието заяви: „След пандемията и стачката на адвокатите в системата на наказателното правосъдие се наблюдава безпрецедентен ръст на затворническата популация, особено сред тези, които очакват съдебен процес, като броят на задържаните под стража е с 6000 повече, отколкото преди пандемията.

„Затворническата служба вече е въвела мерки като килии за бързо разгръщане и удвояване на килиите, за да се справи с този натиск, а правителството провежда най-голямата кампания за изграждане на затвори от викторианската епоха насам, за да построи 20 000 нови места, за да гарантира, че винаги ще разполагаме с необходимите места.“

По темата

Източник: vesti.bg