Заради конфликта Израел – „Хамас“: Великобритания свика спешно кризисно заседание

0

П равителството на Великобритания ще проведе спешно заседание на комитета си за реакция на кризи (КОБРА), за да обсъди своята стратегия и подхода си към случващото се в ивицата Газа и конфликта на Израел с радикалното палестинско движение „Хамас“, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на вицепремиера Оливър Даудън пред радио „Таймс“.

Израел нахлу с танкове в ивицата Газа

Великобритания настоява за хуманитарна пауза в конфликта, да бъде позволено на британските граждани в ивицата Газа да напуснат безопасно анклава и за освобождаване на заложниците на „Хамас“, които са поданици на Обединеното кралство.

„Ще обсъждаме въпроса за заложниците, по-цялостната картина на ситуацията в региона и (…) хуманитарната помощ“, заяви в отделно интервю за телевизия „Скай нюз“ Даудън, който ще председателства заседанието.

Нетаняху заплаши всички членове на „Хамас“ в Газа и извън анклава

На заседание на британския парламент в понеделник премиерът Риши Сунак, който наскоро посети Близкия изток, заяви, че правителството му ще предостави допълнителна хуманитарна помощ за населението в ивицата Газа в размер на 20 милиона британски лири.

Източник: vesti.bg