Заради възможно нападение: Полицията в Германия претърси Кьолнската катедрала

0

Г ерманската полиция съобщи, че е претърсила снощи Кьолнската катедрала след предупреждение за опасност от нападение в новогодишната нощ, предаде Франс прес.

В. „Билд“ междувременно писа, че службите за сигурност на Австрия, Германия и Испания са получили сведения, че група ислямисти искат да извършат няколко атентата в Европа, вероятно на Нова година и Коледа.

„Въпреки че информацията се отнася за новогодишната нощ, още от тази вечер ще направим всичко възможно, за да гарантираме безопасността на посетителите на (Кьолнската) катедрала в навечерието на Коледа“, каза вчера началникът на полицията в западния германски град Михаел Есер. Той обясни, че храмът е бил претърсен с помощта на кучета след вечерната литургия и „съгласувано с ръководителя на охраната“.

Разкриха заговор за атентат на Нова година

Днес „всички посетители ще бъдат проверявани, преди да влязат в“ катедралата. Полицията и настоятелството на храма „препоръчват на хората да не носят чанти и да идват рано за службите“.

Като възможни мишени на ислямистката клетка в публикацията на „Билд“ са посочени Рождественските литургии в Кьолн, Виена и Мадрид. Германският всекидневник съобщава за няколко ареста в австрийската столица и един в Германия.

Представител на виенската полиция, с когото АФП се е свързала, казал, че на този етап не може да потвърди новината. Вчера австрийската полиция обаче обяви, че засилва наблюдението, особено около църкви, религиозни събития и коледни базари в столицата на страната.

„Терористични фактори в Европа призовават за атаки срещу християнски събития, особено около 24 декември. Поради текущата оценка на риска… и непрекъснато покачващото се равнище на терористична тревога като цяло в Австрия има повишен риск по време на Коледната ваканция“, се обяснява в комюникето.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *