Започна срещата между Николай Денков и Олаф Шолц

Премиерът Николай Денков разговоря с канцлера на Германия Олаф Шолц в Берлин. На срещата си днес двамата обсъдиха теми, свързани с Шенген, Западните Балкани и войната в Украйна.

„Отношенията между Германия и България са превъзходни и многообразни и това сътрудничество ние днес искаме да задълбочим. Нашите икономически отношения са наистина много успешни. През последната година ние постигнахме търговски рекорд – 12 млрд. евро. Български продукти, особено доставките за нашата автомобилна индустрия, са в Германия особено търсени. Ние внасяме от България повече, отколкото изнасяме за България“, каза германският канцлер.

По думите на Шолц България е надежден партньор както в ЕС, така и в НАТО, като това си е проличало при реакциите на руската агресия в Украйна.

„Ние работим много тясно един с друг, правителството в София категорично и ясно застана на страната на Украйна, за което изрично искам да Ви благодаря“, обърна се Шолц към Денков.

По-рано в интервю за австрийския вестник „Дер Щандард“ Денков заяви, че с присъединяването на България към Шенген външната граница на ЕС ще бъде по-добре защитена. По думите му, българското правителство се стреми да осъществи правосъдната реформа до края на годината, за да обезсили аргументите на Нидерландия „против“ нашето членство. Утре в испанския град Гранада премиерът акад. Денков ще участва в Третата среща на Европейската политическа общност, а в петък – в неформалното заседание на Европейския съвет.

Източник: bntnews.bg