Започнало ли е шестото масово изчезване на живота на Земята?

2

П етото масово изчезване се случи преди 65 милиона години, когато астероид заличи динозаврите от лицето на Земята. Сега учените се опасяват, че шестото изчезване може вече да е започнало.

Екип, ръководен от проф. Робърт Коуи от Хавайския университет, твърди в проучване, публикувано от Biological Reviews, че „изглежда все по-вероятно“ да сме в ранните етапи на ново масово изчезване.

„Да отричаш това е просто да се сблъскаш с планината от данни, която бързо се натрупва, и вече няма място за скептицизъм, чудейки се дали това наистина се случва“, твърди проучването, цитирано от новинарския уебсайт Vice.

Учени с ново откритие за астероида, който е унищожил динозаврите

Масово изчезване настъпва, когато около 70% от животните и растенията престанат да съществуват. С други думи това е глобална катастрофа, при която биоразнообразието и екосистемата са заграбени.

Проучването на Cowie се фокусира върху безгръбначни животни, по-специално мекотели. Екипът зад проучването смята, че Международният съюз за опазване на природата обръща непропорционално внимание на гръбначните животни като птици и бозайници.

„Международният съюз за опазване на природата не е оценил нищо, освен една малка, малка част от безгръбначни като насекоми, охлюви, паяци и ракообразни, които съставляват 95% от животинското разнообразие“, каза Коуи пред Vice.

Скелет на Тиранозавър рекс беше продаден на търг в Цюрих

Проучването, направено от Cowie и неговия екип, показва, че около 7,5% до 13% от видовете са изчезнали от 1500 г. насам, което предполага, че вървим към масово изчезване.

Ако наистина се насочваме към шестото масово изчезване, то ще бъде първото, за което знаем, че е причинено от намесата на вид – в този случай на хората.

Какво знаем за астероида-убиец, причинил изчезването на динозаврите

Всъщност човешкият ефект върху околната среда е толкова интензивен, че много учени твърдят, че живеем в нова геоложка епоха. Това е Антропоценът, който е стартирал, когато хората са започнали да оказват значимо влияние върху геологията и екосистемите на Земята. Антропоценът засега остава хипотетичен. Някои твърдят, че е започнал, когато хората са развили селското стопанство – преди 12 000-15 000 години. Други експерти смятат, че Антропоценът върви ръка за ръка с Голямото ускорение – изумителната скорост на човешкия растеж и потреблението на ресурси, която се разраства след Втората световна война.

Добър пример за предстоящото шесто масово изчезване е изчезването на пчели и пеперуди по целия свят.

Палеонтолози с откритие: Месоядните динозаври са имали устни

Според The Guardian популацията на земните пчели в Европа и Северна Америка е намаляла с над 30% в рамките на едно поколение, което сочи към масово изчезване. Намалялата популация на земните пчели засяга и хората. Пчелите не само са отговорни за меда, но и опрашват култури като домати или горски плодове. Без тях се произвежда по-малко храна.

Междувременно National Geographic съобщава, че над 450 вида пеперуди в югозападната част на САЩ също изчезват. Пеперудите също са от решаващо значение за опрашването на много растения и цветя, засягайки хранителната верига и цялата екосистема.

Наръчник за оцеляване: Ако астероид удари Земята

Основният виновник за намаляването на пчелите и пеперудите е по-топлата среда, причинена от изменението на климата. Повишаващите се температури превръщат предишния дом на тези видове в нещо негостолюбиво. Дори не се взема предвид прекомерното използване на почвите и суровините, което засяга или направо унищожава цели екосистеми. Щетите, нанесени от хората на планетата, се оказват необратими.

По темата

Източник: vesti.bg