Заплатите във всички фирми с над 50 души персонал само по банков път – каква е позицията на реторантьорите

Заедно с проекта на бюджет се предлага и нова промяна заплатите във всички фирми с над 50 души персонал да се превеждат по банков път, а за ресторантите правилото да важи за всички, независимо от броя назначени лица. Темата коментира в студиото на „Денят започва“ Атанас Димитров – зам.-председател на БХРА.

Според него, няма проблем да се осъществява това предложение, но по-важно е да е ясна каква е целта – да се толерират банките, да се подпомага бизнеса или да се изсветлява икономиката.

„Ако говорим за сив сектор, който иска да укрива, ще преведе частта от средствата си по банков път за заплати, а останалото ще ги даде на ръка. Това не е форма или начин на борба със сивия сектор. По-скоро трябва адекватна данъчна политика и последващ качествен контрол от страна на компетентните органи“, смята Димитров.

По думите му, това е някаква поредна атака към туризма и в частност към ресторантьорския бизнес у нас.

„Ако искаме някакъв ефект, то тази мярка трябва да бъде прилагана адекватно към всички стопански субекти. Администрирането на този бизнес трябва да бъде лека операция, за да може хората да работят нормално и адекватно“, поясни Атанас Димитров.

Вижте целия разговор във видеото

Източник: bntnews.bg