Заложил ли е “Хамас“ опасен капан на Израел в Газа

2

И слямистката групировка “Хамас“ се е подготвила за продължителна и изтощителна война в ивицата Газа и вярва, че може да задържи настъплението на Израел достатъчно дълго, за да принуди заклетия си враг да се съгласи на прекратяване на огъня, казаха пред “Ройтерс“ два източника, близки до ръководството на организацията.

Движението “Хамас“, което управлява ивицата Газа, е натрупало оръжия, ракети, храна и медицински материали, твърдят източниците, които поискаха да останат анонимни заради сложността на ситуацията.

„Хамас“ с нов ракетен обстрел по Израел

Групировката е уверена, че хилядите ѝ бойци могат да оцелеят месеци наред в града от тунели, издълбани дълбоко под палестинския анклав, и да затруднят израелските сили с градска партизанска тактика.

В крайна сметка “Хамас“ вярва, че международният натиск върху Израел за прекратяване на войната, чиито жертви сред цивилното население се увеличават, може да доведе до прекратяване на огъня и постигане на споразумение чрез преговори, от които ислямистката групировка да излезе с осезаеми отстъпки, като например освобождаване на хилядите палестински затворници в замяна на израелски и чуждестранни заложници.

Израел е разкрил мрежа от тунели на „Хамас“ 

Според четирима членове на “Хамас“ групировката е дала ясно да се разбере на САЩ и Израел по време на непреки преговори за заложниците, водени с посредничеството на Катар, че иска да наложи такова освобождаване на затворници в замяна.

В по-дългосрочен план “Хамас“ иска да се прекрати 17-годишната блокада на Газа от страна на Израел, както и да се спре разширяването на еврейските селища и това, което палестинците смятат за груби действия на израелските сили за сигурност по отношение на джамията “Ал-Акса“, най-свещения мюсюлмански храм.

В четвъртък експерти на ООН призоваха за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заявиха, че палестинците там са изложени на „сериозен риск от геноцид“. Много експерти говорят за задълбочаваща се криза, без да се вижда ясен изход за нито една от воюващите страни.

„Мисията за унищожаване на “Хамас“ изобщо не е лесна задача“, посочва Маруан ал Муашер, бивш външен министър и вицепремиер на Йордания, който сега работи за Фондацията за международен мир „Карнеги“ във Вашингтон.

„Този конфликт няма военно решение. Намираме се в мрачни времена. Тази война няма да бъде кратка“, добавя той.

Израел използва огромна въздушна огнева мощ след атаката на 7 октомври, при която въоръжени членове на “Хамас“ убиха 1400 израелци и взеха 239 заложници.

Броят на жертвите в Газа вече надхвърли 9 000 души, като всеки ден на насилие подхранва протестите по света заради тежкото положение на над 2 милиона жители на анклава, без вода, храна и електричество, хванати в капана на войната между Израел и “Хамас“ .

Миналата седмица израелски въздушни удари поразиха претъпкан бежански лагер в Газа, при което загинаха най-малко 50 палестинци и един командир на “Хамас“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи “Хамас“ и отхвърли призивите за прекратяване на огъня. Израелски официални представители казват, че не си правят илюзии за това, което може да ги очаква, и обвиняват бойците на “Хамас“, че използват цивилните за жив щит.

Страната се е подготвила за „продължителна и изтощителна война“, заявява Дани Данон, бивш посланик на Израел в ООН и бивш член на комисията по външни работи и отбрана на Кнесета.

“Знаем, че накрая ще победим и ще надвием “Хамас“, казва той пред “Ройтерс“ и добавя: „Въпросът ще бъде цената, която ще бъде платена за това, а ние трябва да бъдем много предпазливи и много внимателни и да разберем, че става дума за много трудна градска зона за военни действия“.

САЩ обявиха, че сега не е моментът за всеобщо прекратяване на огъня, въпреки че казват, че паузи във военните действия са необходими за доставка на хуманитарна помощ.

Адиб Зиадех, палестински експерт по международни въпроси в Катарския университет, който е изучавал “Хамас“, посочва, че групировката трябва да е имала по-дългосрочен план, който да следва атаката ѝ срещу Израел.

“Онези, които извършиха атаката на 7 октомври толкова професионално и прецизно, вероятно са се подготвили за продължителна битка. “Хамас“ няма да участва в такава атака, без да е напълно подготвен и мобилизиран за последиците от нея“, счита Зиадех.

САЩ очакват “Хамас“ да се опита да затрудни израелските сили с улични боеве в Газа и да нанесе достатъчно тежки военни загуби, за да отслаби подкрепата на израелската общественост за продължителен конфликт, казва източник, запознат с политиката на Белия дом и който е поискал да остане анонимен.

Въпреки това израелски официални представители са подчертали пред американските си колеги, че са готови да противодействат на партизанските тактики на “Хамас“, както и да издържат на международните критики за офанзивата си, добавя източникът. Въпросът дали еврейската държава е способна да елиминира “Хамас“ или само да отслаби групировката, обаче остава открит.

Според източници от “Хамас“ групировката разполага с около 40 000 бойци. Те могат да се придвижват из анклава, използвайки огромна мрежа от укрепени тунели, дълги стотици километри и дълбоки до 80 метра, изграждани в продължение на много години.

Според местни жители и видеозаписи в четвъртък бойци на “Хамас“ в Газа са били забелязани да излизат от тунелите и да стрелят по израелски танковете, след което са се скривали обратно в подземната мрежа.

Израелската армия твърди, че войниците от специалното ѝ инженерно подразделение „Яхалом“ работят с други военни формирования за откриване и унищожаване на тунелни шахти в хода на това, което израелски военен говорител нарече „сложни градски боеве“ в Газа.

През последните десетилетия „Хамас“ води редица войни с Израел и по думите на Али Барака, базирания в Бейрут ръководител на отдела за външни отношения на „Хамас“,  групировката постепенно е подобрила военните си способности, особено ракетите си. По време на войната в Газа през 2008 г. ракетите на “Хамас“ са имали максимален обсег от 40 км, но до конфликта през 2021 г. той е нараснал до 230 км.

„Във всяка война ние изненадваме израелците с нещо ново“, посочва Барака пред “Ройтерс“.

Стремежът да се намери трайно решение на конфликта придоби ново значение за Вашингтон през последните дни, тъй като политическата подкрепа в САЩ за войната на Израел в Газа започва да намалява.

В четвъртък сенатор Крис Мърфи, демократ от комисията по външни отношения на Сената, каза, че операцията на Израел в Газа причинява „неприемливо ниво на жертви сред цивилните и не изглежда вероятно да постигне целта за окончателно елиминиране на заплахата от “Хамас“.

Други водещи демократи, включително сенатор Дик Дърбин, отправиха подобни критики, докато сенатор Бен Кардин, председател на комисията по външни отношения на Сената, също повдигна въпроса какво ще последва след конфликта.

„Не знаем колко време ще продължи операцията, но ще дойде момент, в който ще се оттеглим и трябва да намерим някакво решение“, смята Кардин.

Подобно на повечето си предшественици, американският президент Джо Байдън подкрепи идеята за създаване на две отделни държави – една израелска и една за палестинците,  когато встъпи в длъжност, но не обърна много внимание на въпроса. Други международни горещи теми като отношенията с Китай, конфликтът в Афганистан и войната на Русия в Украйна бяха на по-високо място във външната му политика.

Предвид ескалацията на израелската офанзива обаче, Байдън и държавният секретар Антъни Блинкън започнаха да споменават решението за две държави все по-често в своите публични изявления, а официални американски представители казват, че идеята за използване на кризата, за да се даде импулс за нов мирен процес, набира популярност сред представителите на американското правителство, отбелязва „Файненшъл таймс“.

“Хамас“, която е обявена за терористична организация от Израел, САЩ, ЕС и други държави, призовава за унищожаването на Израел в учредителния си устав от 1988 г.

В последващ документ, известен като Уставът от 2017 г., групировката за първи път приема идеята за палестинска държава в границите от 1967 г., включваща палестински земи, които Израел окупира след Шестдневната война, въпреки че групировката не признава изрично правото на Израел на съществуване.

Базираният в Бейрут представител на “Хамас“ Осама Хамдан заяви, че атаката от 7 октомври и последвалата война в Газа ще поставят отново на масата въпроса за палестинската държавност:

„Това е възможност за нас да им кажем, че можем да ковем съдбата си със собствените си ръце. Можем да подредим уравнението в региона по начин, който да служи на нашите интереси“.

От 2002 г. насам се обсъжда арабска мирна инициатива, ползваща се с широка международна и единодушна арабска подкрепа. Планът предлага на Израел мирни договори с възстановяване на дипломатически връзки в замяна на суверенна палестинска държава.

Вместо това Нетаняху предпочете да заложи на създаването на арабски сунитски съюз, поддържащ отношения с Израел, съставен от Египет и Йордания – държави, с които еврейската държава има мирни договори от 1979 г. и 1994 г. – както и Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Мароко. Преди атаката на “Хамас“ на 7 октомври израелският премиер водеше преговори с посредничеството на САЩ със Саудитска Арабия за сключване на историческо дипломатическо споразумение за сформиране на единен фронт срещу Иран, но оттогава този процес е спрян.

Маруан ал Муашер заяви, че атаката на “Хамас“ е сложила край на всякаква възможност за постигане на стабилност в Близкия изток без участието на палестинците.

„Днес е ясно, че без мир с палестинците няма да има мир в региона“, обобщава анализаторът.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *