Задържаха у нас албанец, издирван за доживотен затвор за убийство в Гърция

0

З адържан е гражданин на Албания, издирван за изтърпяване на наказание „доживотен затвор“ за убийство в Гърция, съобщиха от Окръжната прокуратура (ОП) в Кюстендил. 

В съдебната институция са постъпили материали, касаещи обявен за международно издирване гражданин на Албания. На 16 ноември на граничния контролно-пропускателен пункт „Гюешево“ албанският гражданин, 49-годишен, пристига за влизане в страната. В хода на обработката на документите за самоличност е установено, че същият е сменил два пъти фамилното си име.

Изготвена е експертна справка на паспорт, разрешение за пребиваване и на дактилоскопни следи. Установено е, че лицето е идентично с обекта в Шенгенската информационна система, въведен от властите в Гърция.

Лицето е обявено за международно издирване с цел арест и екстрадиция по силата на Европейската заповед за арест (ЕЗА), издадена от съда в гр. Атина. 

С постановление на ОП – Кюстендил гражданинът на Албания е задържан за срок до 72 часа. 

От компетентните власти в Гърция е предоставена информация за издадената ЕЗА. Тя се отнася за извършените от мъжа три престъпления – умишлено убийство, незаконно държане и употреба на огнестрелно оръжие. Тези деяния са наказуеми с лишаване от свобода и по българския Наказателен кодекс. 

ОП – Кюстендил внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо издирвания от властите в Гърция за изтърпяване на наложеното му наказание „доживотен затвор“, както и остатъка от общо наказание от три години „лишаване от свобода“. 

През месец ноевмври Окръжният съд в Кюстендил остави в ареста гражданин на Република Северна Македония, издирван с ЕЗА от Германия. Мъжът, на 50 години, е пристигнал в страната през граничния контролно-пропускателен пункт „Гюешево“ на 13 ноември като пътник в лек автомобил. При извършена проверка е установено, че за него има сигнал за арест, предвид издадена ЕЗА от Районен съд в гр. Оберхаузен, Германия.

Източник: vesti.bg