Загадката на цветните звуци

1

П овечето хора са чували за бял шум – звук, подобен на статично електричество, произведен от старомоден телевизор. Но знаете ли, че има и други цветни звуци?

Какво е бял шум?

Интересното е, че тъй като белият шум се състои от много честоти, той може да бъде полезен при заглушаването на други звуци и се използва, за да помогне на някои хора да спят. Това се дължи на нещо много интересно, което се случва в нашия мозък. Ако сте в стая с двама души, които говорят, обикновено можете да идентифицирате и двата разговора.

Опитвали ли сте обаче това в стая пълна с хора, които мърморят за времето и други незначителни неща? Това е невероятно трудно. По същество това прави белият шум. Създава онова усещане за 100 гласа, така че всички останали звуци, които се опитват да нарушат съня ви, просто се прибавят към този общ шумов фон.

Какво е розов шум?

Розовият шум се фокусира върху долния край на звуковия спектър и следователно има по-ниска височина от белия шум. Той използва постоянна честота, която помага за поддържането на равен звук.

За някои това е много приятен шум и прилича на шумолене на дървета, ромолене на дъжд или плискането на вълни на плажа. В сравнение с белия шум, розовият често се смята за по-релаксиращ.

Какво е кафяв шум?

Кафявият шум (наричан още червен шум) е дълбок, подобен на тътен тон, за който се смята, че отпуска хората (не и червата им).

Докато белият шум има еднакво разпределение във всички звукови честоти, кафявият шум е сякаш плъзгаща се скала. С намаляването на честотата той придобива повече мощност и импулс. Това означава, че хората го възприемат по-подобно на тътен или постоянен вятър.

Има ли други цветни шумове?

Има. Има например синьо („по-пискливата“ версия на розовото и бялото), виолетово (висок шум, противоположен на кафявото) и сиво (по-балансиран бял шум, където шумът е на по-високи и по-ниски честоти, но не и по средата).

Изследванията на различни цветни шумове са ограничени, но има някои доказателства, които предполагат, че различните цветове могат да помогнат за съня, фокуса или концентрацията.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *