Забраниха къпането на плажовете в Одеса заради замърсяване на водата

2

П лажовете на Одеса са обявени за негодни за къпане поради значително влошаване на качеството на водата, което създава опасност за здравето, съобщи днес градския съвет в официалния си телеграфен канал „Одеса официално“, предаде ТАСС.

16 загинали и 31 изчезнали след взрива на язовир „Каховка“

„Плажовете на Одеса са признати за негодни за къпане поради значително влошаване на качеството на водата в откритите водни обекти (море, устие) и реална опасност за здравето на населението на Одеса. Къпането на плажовете на град Одеса е забранено“, се казва в съобщението.

Водата на река Днепър е с изключително висока степен на замърсяване

Съобщава се, че това решение е взето на извънредно заседание на Комисията по техногенна и екологична безопасност и извънредни ситуации към Изпълнителния комитет на Одеския градски съвет.

На свой ред Одеската областна военна администрация (ОВА) отбеляза, че не се препоръчва и разходка по крайбрежието и риболов. Украинските медии публикуваха снимки на появили се по улиците на града плакати, информиращи за забраната за къпане.

Русия съобщи за украински обстрел над Нова Каховка​

По-рано Олег Кипер, началник на Одеската ОВА, заяви, че властите препоръчват да не се посещават морските брегове и плажове поради замърсяването на акваторията на Черно море в региона. Градските власти съобщиха, че в морската вода в близост до брега са открити патогенни микроорганизми, но отрекоха там да е открит причинител на холера.

Експлозии в Кривой Рог и Одеса тази нощ, огромни поражения

През последните дни властите в Одеса и местните медии съобщиха, че морето носи боклуци от районите, попаднали в зоната на наводненията след скъсването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ.

Наводнението в Украйна

Източник: vesti.bg